Vi må ikke undervurdere små børns følelser, når forældre går fra hinanden
Er det bedst for børnene, at vi holder jul sammen – selvom vi ikke kan holde hinanden ud? Spørgsmålene kan være mange, når en højtid som julen nærmer sig, og man som forældre har valgt at bo hver for sig.
Af Malene Angelo, psykolog i Børns Vilkår
Midt i det hele står børnene og mærker både de gode og dårlige stemninger. De større børn kan ofte forstå og sætte ord på, hvad de oplever og har brug for. De yngste børn under seks år er mere afhængige af, at forældrene oversætter for dem, hvad der sker, og møder dem i deres følelser.
Vi voksne kan godt undervurdere, hvad små børn tænker over og lægger mærke til. Det, de ikke kan sige i ord, kommer ofte til udtryk på andre måder. De kan blive mere stille, vrede eller kede af det, og når skiftedagen nærmer sig, har de måske sværere ved at sige farvel om morgenen.
Derfor er det også vigtigt, at vi får sat mere fokus på de yngste børn i skilsmissefamilier. Der er nemlig mange af dem. Sidste år oplevede 22.000 børn i Danmark ifølge beregninger fra Danmarks Statistiks Forskningsservice, at deres forældre flyttede fra hinanden. Halvdelen af disse børn var seks år eller derunder. Læg dertil alle de børn, der allerede lever i delte familier og kender til skiftedage, deleordninger, savn, bonus og “to af alting”.
Vi ved fra forskning, at forældres skilsmisse eller samlivsbrud kan gå ud over børns trivsel. Der er dog ikke meget viden om, hvordan de yngste børn oplever hverdagen efter en skilsmisse.
Da vi i Børns Vilkår undersøgte det i foråret 2022 blandt børnehavebørn på fem og seks år, var savn et meget gennemgående tema. Og ikke alle børn ville vise deres ene forælder, at de savnede den anden – for tænk, hvis nogen blev ked af det.
Og det er meget typisk. Både små og store børn vil ofte sørge over tabet af den samlede familie og savne den forælder, der ikke er der lige nu. De er samtidig påvirket af, hvordan deres forældre har det, og vil gøre meget for at undgå at gøre forældrene kede af det eller vrede.
Derfor er det også afgørende, at forældrene kan bevare fokus på, hvad barnet har brug for, og kan tilsidesætte egne behov og interesser. Det kan være svært, hvis man er blevet forladt og selv er i krise – eller er meget forelsket.
Men et højt konfliktniveau er meget skadeligt for barnet. Forældres skænderier kan gøre et barn panisk bange, fordi forældrene er barnets kilde til tryghed. Den tryghed kan det ikke længere finde, når forældrene er optaget af konflikter.
Hos de helt små børn og babyer er det vigtigt at holde øje med, om der er noget i adfærden, der signalerer, at barnet er utrygt eller stresset. Det kan eksempelvis komme til udtryk i hyppigere gråd og dårligere søvn. De lidt større børn kan reagere ved at “gå tilbage” i udvikling og få sværere ved ting, de før har kunnet. De kan også holde sig tilbage fra lege og udfordringer, som de tidligere har taget på sig.
Børn kan dog komme godt igennem en skilsmisse – det gør de fleste heldigvis. Det kræver mest af alt, at man som forælder får klaret de følelsesmæssige bump på vejen og holdt fokus på det gode samarbejde. Selvom man synes, at ens ekspartner har opført sig utilgiveligt, kan vedkommende sagtens være en fantastisk mor eller far.
Så hvordan man bedst indretter sig juleaften, findes der lige så mange gode svar på, som der findes familier. Det vigtigste for det lille barn er nærhed og tryghed i samværet med den eller de forældre, som barnet er knyttet til.
Indlægget er bragt som debatindlæg i Avisen Danmark d. 18. december 2022
Skilsmisseguiden
I Børns Vilkårs skilsmisseguide kan I finde viden og råd til, hvordan I træffer beslutninger, samarbejder og tilrettelægger livet efter skilsmissen med udgangspunkt i barnets behov.