”Ulvetimen”: Når indkøb, madlavning og trætte børn skal gå op i en højere enhed

Mange forældre kan nok nikke genkendende til, at timerne, fra afhentning og til aftensmaden er på bordet, nogle gange kan være noget kaotiske. Alle er trætte efter en lang dag, der skal lige købes ind, og maden skal sættes over. Nogle gange kan det resultere i, at dit barn bliver lidt ekstra irritabel og klyngende eller ked af det.

Sæt nærvær øverst på eftermiddagens to do

Om eftermiddagen trænger dit barn til dit nærvær og fysiske kontakt. Men der er tit så mange ting, der skal gå op i en højere enhed om eftermiddagen, at det kan være svært at få prioriteret at få ro på og bare lige være sammen med hinanden. Men det kan være en god ide at sætte nærvær øverst på eftermiddagens liste af to dos.

Når de praktiske gøremål kommer først på listen, vil du måske opleve, at dit barn bliver ved med at hænge på din arm i stedet for at lege selv, græde eller være ekstra irritabel. Det sker, fordi hun eller han trænger til at blive fyldt op med dit nærvær efter en dag uden dig. Derfor kan det være en god idé at sørge for, at dit barn oplever at blive set og hørt på sine behov som det allerførste, når jeres eftermiddag starter. På den måde vil det blive nemmere for dit barn at finde ro i ulvetimen og få overskud til selv at lege og udforske, mens du f.eks. laver mad.

Gode råd til ”ulvetimen”

Indstil dig på, at dit barn skal fyldes op med nærvær, inden du går i gang med alt det praktiske. Når I kommer hjem, så sæt dig ned sammen med dit barn og indstil dig på, at nu skal I bare lige være her og lande ovenpå en lang dag. Når dit barn mærker, at du har planer om at blive siddende og lege og snakke, vil dit barns behov for nærvær hurtigere blive opfyldt, end hvis dit barn fornemmer, at jeres tid sammen er noget, der lige skal presses ind mellem andre gøremål.

Mange voksne slapper af ved lige at sidde med mobiltelefonen, når de kommer hjem. Men mobiltelefonen kan godt blive en forstyrrelse, uden man egentlig tænker så meget over det. Det er vigtigt for dit barns oplevelse af, at du er til stede i rummet og gerne vil tiden med dit barn, at I holder mobilfri tid, når I kommer hjem.

På den måde undgår du også de små forstyrrelser, der kan komme til at fylde i din bevidsthed og måske påvirke dit humør. Der kan tjekke en sms ind fra moster Anne, der gerne vil høre, om hun må komme forbi på lørdag. Og pludselig er du i dit indre i gang med at planlægge, hvordan du både skal have moster Anne og Thomas og Line på besøg på lørdag. Dit barn har brug for, at du mentalt også er helt til stede.

Selvom både du og dit barn kan være udkørte om eftermiddagen, er det en god idé at prøve at være opmærksom på at bevare en positiv forventning til dit barn og give ham eller hende lov til at udforske, når du skal til at i gang med de praktiske gøremål. Mange børn kan godt finde ro til at lege selv, mens deres forældre laver praktiske ting som f.eks. at lave mad, hvis de får lov til at udforske køkkenskuffen eller andet, dit barn ikke har set før, smage på maden eller på andre måder deltage i det, du laver.

Hvis dit barn gerne vil op til dig, så sæt ord på det, og inviter dit barn til at kigge med på en måde, som kan lade sig gøre lige nu: ”Åhr ja, jeg kan godt se, at du lige nu gerne vil op og bæres, men jeg skal lave mad her ved bordet. Kom, du kan stå her på stolen og kigge med. Det vil være dejligt.”   

Nogle gange er den bedste måde at komme uden om en konfliktfyldt situation at undgå den. Sørg så vidt muligt for at købe ind for mange dage ad gangen, så du undgår at tage dit trætte barn med i supermarkedet og tag en snack med til turen hjem fra institutionen, så dit barn kan blive fyldt op med lidt ekstra energi efter en lang dag.

Film om tryghed og konflikter

Mere om små og store kriser

Mere om livet med småbørn