Mand smiler mens han holder en baby

Sådan reparerer du efter skældud

Mange forældre har oplevet at blive så pressede og frustrerede, at de er kommet til at skælde deres børn ud. Det er måske også sket for dig, og derfor kender du sikkert også til den følelse af skam, der kan opstå, når man ikke har løst en situation på en hensigtsmæssig måde.

I mange tilfælde vil dit barn blive ked af det – måske også forskrækket og bange. Selvom skældud hverken er godt for dig eller dit barn, kan man heldigvis komme rigtig langt, hvis man gør sig umage med at gøre situationen god igen, sætter ord på det, der skete og tager ansvar for det.

En ekstra bonus ved at reparere er, at du viser dit barn, hvordan man kan komme godt videre, efter man har begået en fejl. Det er en vigtig erfaring, dit barn kan bruge i mange relationer fremover.

Tegning af kvinde på knæ der taler med to triste børn

Film om tryghed og konflikter

Du skal ændre dit cookiesamtykke, for at se dette indhold.

Mere om konflikter og skældud

Sådan undgår du at skælde ud

Du er ikke den eneste, der nogle gange mærker, at du er ved at buldre over af irritation, når dit barn kaster med maden eller ikke vil have flyverdragt på. Når man bliver fyldt op af frustration, er der ikke så langt til at forfalde til skældud – især hvis man i forvejen er presset.

Timeouts

Livet med småbørn kan på mange måder teste en forælders tålmodighed, og der kan være rigtig mange grunde til, at man har lyst til at give sit barn en timeout. Men en timeout lærer kun barnet, at det har gjort noget forkert – ikke hvad det skal gøre næste gang.  

Derfor virker skældud ikke

Mange forældre har oplevet at stå i pressede situationer, hvor de er kommet til at skælde deres barn ud. På kort sigt kan det se ud til at fungere: Dit barn gør formodentlig, som du siger i øjeblikket. Men børn lærer ikke noget af at få skældud.

Ulvetime

Mange forældre kan nok nikke genkendende til, at timerne, fra afhentning og til aftensmaden er på bordet, nogle gange kan være noget kaotiske. Nogle gange kan det resultere i, at dit barn bliver lidt ekstra irritabel og klyngende eller ked af det.

Livet med småbørn er støttet af Stryhns Familieselskab

Logo for Stryhns Familieselskab.

Det er techgiganters svigt af børn og unge ikke