Sådan reparerer du efter skældud
Mange forældre har oplevet at blive så pressede og frustrerede, at de er kommet til at skælde deres børn ud. Det er måske også sket for dig, og derfor kender du sikkert også til den følelse af skam, der kan opstå, når man ikke har løst en situation på en hensigtsmæssig måde.
I mange tilfælde vil dit barn blive ked af det – måske også forskrækket og bange. Selvom skældud hverken er godt for dig eller dit barn, kan man heldigvis komme rigtig langt, hvis man gør sig umage med at gøre situationen god igen, sætter ord på det, der skete og tager ansvar for det.
En ekstra bonus ved at reparere er, at du viser dit barn, hvordan man kan komme godt videre, efter man har begået en fejl. Det er en vigtig erfaring, dit barn kan bruge i mange relationer fremover.
Trøst dit barn
Dit barn blev måske bange eller forskrækket, da du skældte ud. Det er vigtigt, at du viser over for dit barn, at du godt kan forstå, at han eller hun blev bange. Det gør du ved at vise dit barn omsorg og trøste. Det er vigtigt, at du selv er faldet ned, når du trøster, og at du sætter dig hos dit barn med en rolig stemme. Tilbyd dit barn et kram, men accepter også, hvis dit barn ikke har lyst.
Sæt ord på dit barns følelser og oplevelser
Når du trøster dit barn, er det en god idé at sætte ord på, hvad du forestiller dig, at dit barn oplevede og følte i situationen. Du kan fx sige: ”Av, der blev du vist forskrækket og bange, da jeg blev rigtig sur? Det kan jeg faktisk godt forstå. Kom, nu skal jeg trøste dig.” Det hjælper dit barn med at forstå sine egne følelser i situationen og viser respekt for dit barns følelser.
Tjek, om du har forstået dit barn rigtigt: Hvis dit barn kigger væk eller vender hovedet væk fra dig, kan det være et tegn på, at du skal prøve med et nyt gæt.
Husk, at din krop siger lige så meget som ord
Din krop, din kropsholdning og dit toneleje er lige så vigtigt, som det du rent faktisk siger med ord. Det er mindst lige så vigtigt som at få en undskyldning, at man bliver aet med en kærlig hånd, sidder på et skød og møder nogle rolige øjne.
Sig undskyld
Det er vigtigt, at du viser dit barn, at du tager ansvar for dine egne følelser og reaktioner fx ved at sige ”undskyld” eller ”det skulle jeg ikke have gjort.” Uanset, hvor irriterende du synes, dit barn har været, så er det aldrig dit barns ansvar, at du skælder ud. Derfor er det vigtigt, at du fortæller dit barn, at du er ked af, at du skældte ud eller blev for vred.
Respektér, hvis dit barn ikke er klar
Det er ikke sikkert, at dit barn lige med det samme har lyst til at være tæt på dig og blive trøstet, når du har skældt ud. Læg mærke til, om dit barn kigger væk og trækker sig fysisk fra dig – fx ved at læne sig væk, vende siden til og ansigtet væk. Så er det nemlig vigtigt at respektere, at dit barn ikke er klar til fx kram. Bliv alligevel tæt på dit barn, så det ikke er alene med sine følelser og hjælp dit barn med at komme videre – fx ved at tilbyde, at I laver noget rart sammen.
Film om tryghed og konflikter
Mere om konflikter og skældud
Sådan undgår du at skælde ud
Du er ikke den eneste, der nogle gange mærker, at du er ved at buldre over af irritation, når dit barn kaster med maden eller ikke vil have flyverdragt på. Når man bliver fyldt op af frustration, er der ikke så langt til at forfalde til skældud – især hvis man i forvejen er presset.
Timeouts
Livet med småbørn kan på mange måder teste en forælders tålmodighed, og der kan være rigtig mange grunde til, at man har lyst til at give sit barn en timeout. Men en timeout lærer kun barnet, at det har gjort noget forkert – ikke hvad det skal gøre næste gang.
Derfor virker skældud ikke
Mange forældre har oplevet at stå i pressede situationer, hvor de er kommet til at skælde deres barn ud. På kort sigt kan det se ud til at fungere: Dit barn gør formodentlig, som du siger i øjeblikket. Men børn lærer ikke noget af at få skældud.
Ulvetime
Mange forældre kan nok nikke genkendende til, at timerne, fra afhentning og til aftensmaden er på bordet, nogle gange kan være noget kaotiske. Nogle gange kan det resultere i, at dit barn bliver lidt ekstra irritabel og klyngende eller ked af det.
Ønsker du personlig rådgivning?
ForældreTelefonen
Har du spørgsmål til opdragelse, trivsel, dagtilbud, forældrerollen eller andet?
På Børns Vilkårs ForældreTelefonen kan du få gratis, anonym, børnefaglig rådgivning om stort og småt, der handler om børn.
Ring 35 55 55 57