Vores klassefælleskab
En workshop, der sætter fokus på fællesskaber og mobning
Workshop
VARIGHED: 90 MINUTTER
Målgruppe: 0. – 10. klasse
‘Vores klassefællesskab’ stiller skarpt på klassefællesskab og trivsel – både når det er trygt og rart at være sammen, og når det kan være svært og udfordrende. Formålet er at styrke elevernes viden og handlemuligheder om trivsel, klassefællesskab og mobning.
Workshoppen er differentieret til indskoling, mellemtrin og udskoling. Elevernes stemmer og gode ideer til handlinger og løsninger er bærende i alle tre workshops. Gennem dialog og øvelser inddrages eleverne i at udvikle konkrete ideer til, hvordan man kan være med til at skabe et trygt fællesskab og sammenhold i klassen, og hvordan de voksne kan hjælpe godt på vej. Det sker gennem film og cases fra BørneTelefonen. På den måde bringes klassens aktuelle situation ikke i spil. Læreren får efterfølgende tilsendt et opfølgende undervisningsmateriale, som giver anledning til at fortsætte den gode proces og bringe samtalerne tættere på klassens eget fællesskab.
iNDSKOLINGEN
I indskolingsworkshoppen bliver eleverne introduceret for Børns vilkårs figur ”Solbåt”, der inviterer eleverne med på en rejse fra sin planet Solaris til Jorden. På Jorden skal Solbåt med elevernes hjælp lære om klassefællesskab, og hvordan man kan hjælpe hinanden i klassen med at have det rart og trygt. I workshoppen arbejder eleverne dialogbaseret med film, situationsbilleder, drømmerejse og fællesskabsdans med Solbåt.
Fortælleuniverset om Solbåt hjælper eleverne med at tale om utrygge og trygge fællesskaber, danne holdninger og få ideer til handlinger, der styrker klassefællesskabet.
Mellemtrinnet
I workshoppen til mellemtrinnet bliver eleverne præsenteret for forskellige fællesskabende lege og øvelser. De skal også se en film om mobning og efterfølgende lave sætningsbingo. Via dilemmaer fra BørneTelefonen skal eleverne agerer eksperter og give gode råd til, hvad man kan gøre i nogle af de svære situationer, og hvordan kammerater og voksne kan og skal hjælpe. Eleverne bliver præsenteret for ’fællesskabsblomsten’ som en metafor for det trygge klassefællesskab. Sammen med underviseren udfylder de blomsten med gode handlemuligheder – og der lægges op til at fortsætte processen med læreren efter Børns Vilkårs besøg.
Udskolingen
I udskolingsworkshoppen sætter vi spot på normer og værdier, og hvordan de kan spille ind i forhold til trivsel, klassefællesskab og mobning. Hvornår kan normer være begrænsende og skabe utryghed i et fællesskab, og hvilke værdier er vigtige at have fokus på for at sikre sammenhold og tryghed i en klasse?
Eleverne arbejder i grupper med begrebskort og bringer begreberne i spil i forhold til konkrete cases fra BørneTelefonen. De vil også møde unge mennesker i en filmproduktion, der taler om normer, værdier, mobning og fællesskab. Eleverne arbejder til sidst med at udvælge gode budskaber, værdier og handlemuligheder, som føres ind på en stor klasseplakat, der er illustreret som et værditræ. Værditræet lægger op til at fortsætte processen efter Børns Vilkårs besøg, og læreren vil her kunne støtte sig op ad det opfølgende undervisningsmateriale.
Hvis I på jeres skole har behov for intervenerende trivselsarbejde så læs mere under: Trivselsforløb
Læringsmål
At eleverne:
- har kendskab til, hvorfor der kan opstå mobning i skolen.
- kan samtale om trivsel og fællesskaber i skolen.
- kan udvikle ideer og handlemuligheder ift., hvad man kan gøre for at forebygge mobning og fremme trivsel og sammenhold i klassen og på skolen.
Børns erfaringer
Børns Vilkår er garant for den nyeste viden om børns trivsel – både fra fagprofessionelle og fra de mange børn, der siden 1987 har kontaktet BørneTelefonen og delt, hvad der fylder i deres liv.
Det giver os en unik viden om, hvad der lige nu er det, som flest børn kæmper med og ringer til os om. Og det gør, at vores workshops er solidt forankret i børnenes egne perspektiver og aktuelle erfaringer.
Udviklet af Børns Vilkårs fagprofessionelle
Børnene er de rigtige eksperter, og deres fortællinger og erfaringer danner grundlag for det materiale, som Børns Vilkårs undervisningsafdeling udformer. Undervisningsafdelingen består af erfarne fagfolk, bl.a. børnepsykologer, lærere, undervisere og forskere.
Pris
Priser
1 workshop – 1.700 kr.
2 workshops – 3000 kr.*
3 workshops – 3750 kr.*
Hver workshop er for én klasse.
*Rabatten er betinget af, at de pågældende workshops i bestillingen er til afholdelse samme dag.
Hvis jeres institution er medlem af Børns Vilkår, er prisen 1200 kr. pr. workshop.
Dertil kommer et transportgebyr (ex. moms), varieret efter undervisningssted.
Et institutionsmedlemsskab koster 1500 kroner om året og giver mellem 15 og 30 procents rabat på Børns Vilkårs oplæg og workshops.
Kontakt
Mail: skole@bornsvilkar.dk
Telefon: 3618 0165
Åbningstider
Mandag: Lukket
Tirsdag: 10-12.30
Onsdag: 10-12.30
Torsdag: 13.00 – 16.00
Fredag: lukket
Bliv kontaktet
Hvis du gerne vil kontaktes uden for åbningstid, så giv os besked via formularen nedenfor:
"*" indikerer påkrævede felter
Andre har vist interesse for
Børns klassefællesskab
Workshop om, hvordan man som forælder kan støtte sit barn i at blive en del af positive fællesskaber og tale med barnet om trivsel, mobning og fællesskaber.
Hvad er mobning?
Børns Vilkår har her samlet viden og råd om, hvad forældre og fagpersoner kan gøre for at forhindre og stoppe mobning.