Hvornår er det afgiftsfrit at arve?

Afgiftens størrelse afhænger af arvegruppen.

Om man skal betale bo- og tillægsafgift, når man arver, afhænger af hvilken arvegruppe, man tilhører. Dog vil der altid være et bundfradrag, der ikke skal betales 15% boafgift af. I 2018 er det på 289.000 kroner.

Som ægtefælle skal du slet ikke betale boafgift, og det er således afgiftsfrit for dig at arve. Derudover findes der en række velgørende organisationer, som arver afgiftsfrit. Børns Vilkår er en af dem. Se videoen om, hvordan du kan hjælpe med en gave i dit testamente – og samtidig undgå boafgift her.

Bliv klogere på arve­klasser

Hvis du ikke har oprettet testamente, fordeles arven efter bestemmelserne i arveloven.

Læs mere

Her skal der betales afgift

Hører arvingen til i en af nedennævnte grupper, skal der betales 15 % i boafgift til staten

  1. Afdødes børn, stedbørn eller deres børn
  2. Afdødes forældre
  3. Afdødes barns eller stedbarns ikke fraseparerede ægtefælle uanset om barnet eller stedbarnet lever eller er afgået ved døden
  4. Personer, der har haft fælles bopæl med den afdøde de sidste to år før dødsfaldet, og personer, der tidligere har haft fælles bopæl med afdøde i en sammenhængende periode på mindst 2 år, når den fælles bopæl er ophørt alene på grund af institutionsanbringelse, herunder i en ældrebolig (NB: samlever arver ikke med mindre man har oprettet testamente)
  5. Afdødes fraseparerede eller fraskilte ægtefælle
  6. Plejebørn, der har haft fælles bopæl med afdøde i en sammenhængende periode på mindst 5 år, når opholdet er påbegyndt inden plejebarnet er fyldt 15 år, og højst en af plejebarnets forældre har haft bopæl hos afdøde sammen med plejebarnet