En skilsmisse betyder for langt de fleste også en ændring i økonomien. Som enlig forsørger er der dog forskellige muligheder for at få økonomisk støtte fra både barnets anden forælder og det offentlige.
Find mere information herunder
Som forældre har I pligt til at forsørge jeres barn. Når I ikke længere er sammen, kan det fx ske ved, at den ene forælder betaler et børnebidrag til den anden forælder, som har barnet boende.
Hvis der er fælles forældremyndighed, og barnet bor lige meget begge steder, kan bidraget aftales ved at hver forælder afholder forskellige udgifter til barnet.
I kan selv fastlægge størrelsen på bidraget – men hvis I ikke kan blive enige, så kan Familieretshuset hjælpe jer med at fastlægge bidraget.
Andre bidrag
På www.familieretshuset.dk er det også muligt at læse om andre former for bidrag, som kan søges i forbindelse med barnets fødsel, konfirmation og uddannelse.
Alle forældre får penge fra det offentlige, når barnet er mellem 0 og 18 år. Pengene bliver udbetalt 4 gange om året. Når barnet fylder 15 år, bliver der udbetalt ungeydelse den 20. i hver måned.
Der er kommet nye regler pr. 1. januar 2022, som betyder, at I får en halvdel hver af børne- og ungeydelsen, hvis I har registreret fælles forældremyndighed over barnet.
Når I bor hver for sig, kan I ændre på, hvordan børne- og ungeydelsen bliver udbetalt mellem jer.
Børne- og ungeydelsen kan udbetales på to måder:
Er I flyttet fra hinanden før den 19. oktober 2021, sker der ingen ændringer. Børne- og ungeydelsen bliver fortsat udbetalt til den ene forælder.
Udbetalingen af ydelsen fortsætter, efter I går fra hinanden, hvis I ikke giver besked om andet.
Har du fuld forældremyndighed, får du udbetalt hele børne- og ungeydelsen.
Beløbet for din børne- og ungeydelse afhænger af din indkomst.
Læs mere om børne– og ungeydelsen her
Når du bor alene med dit barn eller børn, kan du ansøge om at få børnetilskud og ekstra børnetilskud. For at få tilskuddet skal du være enlig forsørger. Det betyder, at du skal være alene om at betale til husførelsen i hjemmet.
Børnetilskuddet kan gives fra det tidspunkt den fælles økonomi og husførelse ophører, men kræver ikke at der er indgået separation eller skilsmisse.
Vær opmærksom på, at der i forbindelse med, at I bliver skilt, kan være mulighed for fx at få friplads i børneinstitutioner (helt eller delvist), højere beskæftigelsesfradrag og boligsikring, hvis du bor i lejebolig.
Har du et spørgsmål om skilsmisse? Skriv til vores rådgivere i SkilsmisseBrevkassen.
Brevkassen er anonym, og du kan spørge om alt i forhold til, hvordan du støtter børn i skilsmissen.
Vi forsøger at svare på så mange spørgsmål som muligt.
ForældreTelefonen hos Børns Vilkår tilbyder gratis anonym børnefaglig rådgivning til både forældre, bonusforældre, bedsteforældre, naboer m.v.
Ring anonymt på tlf. 35 55 55 57