En vej med fem huse.

Opdragelsen i to hjem

Børn er gode til at begå sig forskellige steder: Hjemme må man have fødderne oppe i møblerne, hos bedsteforældrene må man måske ikke. I skolen skal man række hånden op, før man taler, hjemme ved middagsbordet snakker man bare. 

Børn, der har to hjem, finder for det meste hurtigt ud af, hvordan reglerne er de forskellige steder, men de bruger også meget energi på at holde styr på dem og på at tilpasse sig. Nogle børn oplever at få skældud, hvis de glemmer at gøre noget, som er vigtigt for de voksne i det ene hjem, men ikke er det i det andet.   

Selvom de to hjem altid vil være forskellige, og børn godt kan tåle, at I håndterer mange ting forskelligt, kan det gøre det lettere for barnet, hvis I præsenterer barnet for nogle af de samme rammer og regler. Barnet skal på den måde kun forholde sig til et sæt regler og værdier frem for to. 

Mor og far har forskellige værdier og grænser 

Når forældre flytter fra hinanden, bliver deres forskellige måder at opdrage og gøre tingene på ofte tydeligere. Nogle gange sker det, at det kan skabe diskussioner mellem forældrene. Her kan barnet komme i klemme. For måske er det hos mor tilladt at se fjernsyn, mens man spiser, mens man hos far skal sidde og snakke om, hvad der er sket i løbet af dagen henne i skolen. Måske spiser man fastfood det ene sted og økologiske grøntsager det andet. 

Hvis barnet oplever, at det skaber konflikter mellem forældrene, at der fx er løsere rammer hjemme hos den ene end hos den anden, kan det måske holde op med at fortælle om hverdagen hos den anden forælder – også de rare ting. Hvis barnet én gang oplever, at en fortælling om en god oplevelse skaber irritation hos den anden forælder, kan det medføre, at barnet begynder at holde sig selv tilbage. 

Børns Vilkårs anbefalinger til opdragelsen i de to hjem

Når forældre flytter fra hinanden, bliver deres forskellige måder at opdrage og gøre tingene på ofte tydeligere. Få vores anbefalinger til opdragelsen i to hjem her.

Det kan gøre hverdagen lettere for jeres barn, hvis der er samme regler for fx sengetid, skærmbrug og for, hvornår man skal komme hjem om aftenen. Det skaber genkendelighed og forudsigelighed for barnet, der skal bruge mindre energi på at huske, hvilke regler der gælder fra uge til uge.

Vis respekt for barnets oplevelse af, hvordan det er hjemme hos den anden forælder. Det kan være ensomt ikke at kunne fortælle om en oplevelse hos den ene forælder af frygt for, hvordan den anden forælder vil reagere.

Husk, at det kan gøre ondt på barnet, hvis du kritiserer rammer og regler i det andet hjem. Undlad fx at tale dårligt om den anden forælder, eller at virke bekymret eller vred, hvis barnet fortæller om, at måltiderne indtages foran fjernsynet hos mor, eller at far siger, at det er i orden at drikke cola til maden.

Hvis dit barn kritiserer dine regler ved at sige, at det må barnet godt hjemme hos den anden, kan du sige: ”Det, der er ok hjemme hos far, er ikke altid ok her. Jeg kan godt forstå, hvis det kan være forvirrende eller irriterende.”

Tal om jeres uenigheder, når barnet ikke er til stede, og lad være med at dele jeres bekymringer og tvister med jeres barn.

Selvom det er bedst, at I forsøger at have de samme rammer og regler, så husk, at det er lettere for børn at leve med, at forældrene gør tingene forskelligt, end at holde på hemmeligheder, eller høre på at forældrene kritiserer hinanden.

En vej med fem huse.

Regler og samarbejde

Lille pige, der holder en voksen hånd, kigger på kameraet.

valg af samværsordning

Der findes ikke én samværsmodel, der er god for alle børn. Men der er forhold, som har betydning for, hvilken model der vil være god for netop jeres barn. Få råd til at finde den rette ordning her.

Hånd holder mobil mod sløret baggrund.

når samarbejdet er svært

Ingen forældre ønsker, at skilsmissen skal belaste deres børn. Heldigvis er der meget, du som forælder kan gøre, for at konflikterne ikke rammer dit barn. Få råd til samarbejdet her.

Brunhåret kvinde med solbriller går med to lyshårede drenge, den ene i barnevogn.

Den gode kommunikation

For mange forældre er det svært at få den gode kommunikation op at køre efter skilsmissen. Men den er vigtig for jeres barns trivsel. Få anbefalinger til at styrke kommunikationen her.

En tekstbobbel med tegnet for paragraf i.

Lovgivning

Der er flere regler og rettigheder at tage højde for, når I går fra hinanden. Læs mere her.

Rådhåret dreng holder en tegning af en regnbue op mod et vindue.

Børnebidrag

En skilsmisse betyder for langt de fleste også en ændring i økonomien. Læs mere om de forskellige typer ydelser her.