Sådan håndterer du dit barns separationsangst

Når babyer er mellem syv og ti måneder, begynder mange at vise utryghed over for mennesker, der ikke er mor eller far. Mange børn begynder også at reagere, når du for et øjeblik er ude af syne. Det er et helt naturligt udviklingstrin, der inden for børnepsykologien kaldes for ’separationsangst’ – angsten for at være adskilt fra sine forældre.

Separationsangst opstår, fordi dit barn nu har knyttet et særligt tæt bånd til dig. Dit barn er blevet stort nok til at være bevidst om, at det er dig, der er den vigtigste person til at give omsorg og tryghed. Derfor opstår der også en frygt for, at du pludselig skulle forsvinde eller ikke være til rådighed. Det er derfor, dit barn f.eks. kan begynde at reagere voldsomt, hvis du lige går på toilettet eller for et øjeblik er ude af syne.

Det kan være svært at vurdere, om man skal blive hos en baby, når hun eller han udviser separationsangst. Det kan være, at du har spurgt dig selv, hvornår du skal engagere dit barn til at bevæge sig ud i verden, og hvordan du mon tyder, om dit barn er klar til at være sammen med andre voksne.

Vi har samlet en række råd, der kan hjælpe dig på vej.

Gode råd til at håndtere dit barns separationsangst

Hvis dit barn er i gang med at udforske verden, lære andre at kende eller prøve nye færdigheder af, er det vigtigt, at du viser med dit blik, smil, toneleje og kropssprog, at verden er et sikkert sted. Det kan være en god idé, at du engagerer dig i og sætter ord på det, dit barn er i gang med. På den måde viser du, at du ser og forstår det, der optager dit barn.

Nogle gange kan du blive nødt til at bevæge dig væk fra dit barn – f.eks. hvis du skal i bad. Søger dit barn dit nærvær ved at kravle hen til dig, græde eller klynge sig til dig, når du bevæger dig væk, er det en god idé at overveje, om det er nødvendigt, at du går væk fra dit barn lige nu. Overvej eventuelt om du kan vente, til dit barn sover eller er sammen med en anden voksen. Du kan også overveje, om du kan du tage dit barn med ud på badeværelset og lade ham eller hende sidde på gulvet med noget legetøj, mens du bader.

Det er vigtigt, at du udstråler, at du tager dit barns følelser alvorligt og sætter ord på det, der optager dit barn fremfor kun at aflede svære følelser. Hvis du kan fornemme, at dit barn er urolig for, at du er væk, så sæt ord på det: ”Du bliver vist helt bange for, at jeg er gået fra dig. Jeg er her. Om lidt er jeg færdig i badet, så kan du komme op til mig og få et kram.”

Det er de færreste forældre, der altid og hele tiden kan være sammen med deres baby. Derfor er det en god idé at støtte dit barn i at blive tryg ved andre voksne – f.eks. den anden forælder, bedsteforældre eller pædagogen i vuggestuen. Når dit barn skal blive tryg ved en anden voksen, er det en god idé, at du i starten er sammen med dit barn, så dit barn kan se på dig, at det er helt sikkert at være sammen med den anden voksen. Det viser du bl.a. ved at være rolig og positiv og på den måde vise, at du selv er tryg ved situationen.  

Inden du planlægger at gå fra dit barn, må du prøve at fornemme om dit barn og den voksne har brug for at lære hinanden lidt bedre at kende, så dit barn kan blive helt tryg ved den voksne. Det kræver, at den voksne kan aflæse dit barns signaler og ved, hvad der kan hjælpe dit barn til at være glad, falde til ro, spise og sove. 

Korte film om tryghed, selvstændighed og selvværd

Mere om barnets udvikling

Mere om livet med småbørn

Få rådgivning

Ingen forældre er perfekte, og det er heldigvis heller ikke det, børn har brug. Det vi ved, børn har brug for, er en tryg relation til dig som forælder. Hvis du er i tvivl om hvordan du tackler rollen som forælder, kan du kontakte ForældreTelefonen og få gratis, børnefaglig rådgivning.

ForældreTelefonen

ForældreTelefonen

ForældreTelefonen er rådgivning til alle forældre og pårørende, der har spørgsmål, som omhandler børn. Mandag, torsdag og fredag: 9.00 – 17.00 Tirsdag og onsdag: 9.00 – 21.00 Lørdag: Lukket Søndag: 15.00 – 21.00