Sådan håndterer du dit barns separationsangst
Når babyer er mellem syv og ti måneder, begynder mange at vise utryghed over for mennesker, der ikke er mor eller far. Mange børn begynder også at reagere, når du for et øjeblik er ude af syne. Det er et helt naturligt udviklingstrin, der inden for børnepsykologien kaldes for ’separationsangst’ – angsten for at være adskilt fra sine forældre.
Separationsangst opstår, fordi dit barn nu har knyttet et særligt tæt bånd til dig. Dit barn er blevet stort nok til at være bevidst om, at det er dig, der er den vigtigste person til at give omsorg og tryghed. Derfor opstår der også en frygt for, at du pludselig skulle forsvinde eller ikke være til rådighed. Det er derfor, dit barn fx kan begynde at reagere voldsomt, hvis du lige går på toilettet eller for et øjeblik er ude af syne.
Det kan være svært at vurdere, om man skal blive hos en baby, når hun eller han udviser separationsangst. Det kan være, at du har spurgt dig selv, hvornår du skal engagere dit barn til at bevæge sig ud i verden, og hvordan du mon tyder, om dit barn er klar til at være sammen med andre voksne.
Vi har samlet en række råd, der kan hjælpe dig på vej.
Vis dit barn, at verden er et sikkert sted
Hvis dit barn er i gang med at udforske verden, lære andre at kende eller prøve nye færdigheder af, er det vigtigt, at du viser med dit blik, smil, toneleje og kropssprog, at verden er et sikkert sted. Det kan være en god idé, at du engagerer dig i og sætter ord på det, dit barn er i gang med. På den måde viser du, at du ser og forstår det, der optager dit barn.
Vær opmærksom på, om dit barn har brug for, at du er tæt på
Nogle gange kan du blive nødt til at bevæge dig væk fra dit barn – fx hvis du skal i bad. Søger dit barn dit nærvær ved at kravle hen til dig, græde eller klynge sig til dig, når du bevæger dig væk, er det en god idé at overveje, om det er nødvendigt, at du går væk fra dit barn lige nu. Overvej eventuelt, om du kan vente, til dit barn sover eller er sammen med en anden voksen. Du kan også overveje, om du kan du tage dit barn med ud på badeværelset og lade ham eller hende sidde på gulvet med noget legetøj, mens du bader.
Sæt ord på dit barns følelser
Det er vigtigt, at du udstråler, at du tager dit barns følelser alvorligt og sætter ord på det, der optager dit barn, fremfor kun at aflede svære følelser. Hvis du kan fornemme, at dit barn er urolig for, at du er væk, så sæt ord på det: ”Du bliver vist helt bange for, at jeg er gået fra dig. Jeg er her. Om lidt er jeg færdig i badet, så kan du komme op til mig og få et kram.”
Støt dit barn i at blive tryg ved andre voksne
Det er de færreste forældre, der altid og hele tiden kan være sammen med deres baby. Derfor er det en god idé at støtte dit barn i at blive tryg ved andre voksne – fx den anden forælder, bedsteforældre eller pædagogen i vuggestuen. Når dit barn skal blive tryg ved en anden voksen, er det en god idé, at du i starten er sammen med dit barn, så dit barn kan se på dig, at det er helt sikkert at være sammen med den anden voksen. Det viser du bl.a. ved at være rolig og positiv og på den måde vise, at du selv er tryg ved situationen.
Inden du planlægger at gå fra dit barn, må du prøve at fornemme om dit barn og den voksne har brug for at lære hinanden lidt bedre at kende, så dit barn kan blive helt tryg ved den voksne. Det kræver, at den voksne kan aflæse dit barns signaler og ved, hvad der kan hjælpe dit barn til at være glad, falde til ro, spise og sove.
Korte film om tryghed, selvstændighed og selvværd
Mere om små børns følelser
Store følelser hos det lille barn
Vrede, skrig og tårer, når tingene ikke lige går, som man havde ønsket, er en naturlig del af det lille barns liv. For forældrene kan det dog både være udmattende og nogle gange virke helt uforståeligt, at verden kan falde fra hinanden over det, der kan virke som bitte små ting.
Gode råd til at hjælpe og guide dit barn i svære situationer
Seje kampe om tandbørstning, flyverdragter eller cykelhjelme, der ikke må komme på hovedet. Det er meget almindeligt at opleve, at ens barn slet ikke vil det, man som forælder har planer om.
Derfor skal du sætte ord på dit barns følelser
Små børn og følelser er ikke altid nemme at forstå. Men når du prøver at tyde og at sætte ord på det, du tror, dit barn fortæller dig – også når dit barn reagerer med protest og gråd – vil dit barn med tiden få sprog for sine følelser, oplevelser og behov, så andre forstår dem, ligesom det lærer dit barn at forstå andre.
Ønsker du personlig rådgivning?
ForældreTelefonen
Har du spørgsmål til opdragelse, trivsel, dagtilbud, forældrerollen eller andet?
På Børns Vilkårs ForældreTelefonen kan du få gratis, anonym, børnefaglig rådgivning om stort og småt, der handler om børn.
Ring 35 55 55 57