Kriseramt: Sådan støtter du dit barn, hvis din verden ramler 

Mange mennesker oplever i løbet af deres liv at stå i alvorlige kriser, der kan gøre det svært at være den forælder, man ønsker at være. Det kan bl.a. ske, hvis man bliver fyret, har problemer i parforholdet eller med økonomien, eller hvis folk tæt på bliver alvorligt syge. Når en familiekrise opstår, bliver de fleste mennesker ramt på overskuddet, bliver kede af det, frustrerede og måske også stressede.

Kan små børn mærke, når deres forældre er pressede?

Ét af de spørgsmål, mange forældre stiller sig selv, når svære situationer eller begivenheder opstår, er: Hvad og hvor meget ens lille barn mærker af alt det, der sker. Oftest mærker børn mere, end du nok håber på. Det gælder især, hvis de vante rutiner og rammer er brudt op, eller du og din partner er meget påvirkede af den krise, I står i.

At små børn lægger mærke til mere, end hvad der måske er hensigten, er ikke farligt i sig selv. Men det er noget, man som forælder kan være nødt til at forholde sig til, fordi kriser i familien i høj grad kan påvirke børn. Også selvom det kan være svært at skulle rumme sit barns følelser, hvis man lige nu føler, at livet gør ondt eller er helt uoverskueligt. Vi har samlet en række råd, der kan hjælpe dig med at skabe tryghed for dit barn, hvis du står i en krise eller er presset på livet.

Når tingene ramler, er det vigtigt, at I som familie så vidt muligt holder fast i de rutiner, I hele tiden har haft. Hold fast i, at dit barn stadigvæk spiser havregryn om morgenen, kommer i vuggestue og besøger mormor, hvis det er noget af det, jeres barn plejer at gøre.

Hvis det er svært at få det hele til at hænge sammen, komme op om morgen, få købt ind osv., så bed om hjælp. Tænk over, om der f.eks. er en tante eller onkel, en bedsteforælder eller en god ven eller veninde, der kan hjælpe jer med at hente, gå på indkøb, lave mad eller andet, så hverdagen for jeres børn er så genkendelig som muligt.

Selvom dit barn er lille – og måske ikke har så mange ord endnu – er det vigtigt, at du prøver at sætte ord på hans eller hendes reaktioner.

Når man selv er i krise, kan man godt komme til at overse, når ens barn prøver at fortælle noget med sit blik, sin mimik, sin krop og sine lyde. Det sker, fordi ens egne følelser fylder meget, når man er særligt presset. Prøv at læg mærke til om dit barn er ekstra urolig – det kan let ske, når der sker lidt meget, og man som forælder er kriseramt og lidt fraværende. Sæt ord på dit barns uro: ”Jeg tror, du smider med tingene, fordi du lige har brug for, at jeg sidder her sammen med dig. Kom du herhen og få et kram.”

Det kan være svært at holde på sine følelser, hvis man er kriseramt og rigtig ked af det. Hvis du oplever, at det er svært at holde på dine følelser, når du er sammen med dit barn, så sæt ord på det. Vis på samme tid, at det hele nok skal gå: ”Ja, nu bliver jeg lige lidt ked af det. Men jeg skal nok blive glad igen. Kom, skal vi ikke gå ind og lave noget hyggeligt. Vi kan læse en bog?”

Hvis du er meget ked af det, så gå f.eks. ud i køkkenet i et øjeblik, sæt en kop kaffe over og få grædt det værste ud, inden du går ind til dit barn. Din ro er vigtig for, at dit barn føler sig tryg.

Fysisk kontakt er altid vigtigt for børn. Når I  er ramt af en familiekrise, og du måske selv er så overvældet, at det er svært at være mentalt til stede for dit barn, kan dét at sidde på skødet, så længe man vil, sove hos mor eller far eller få tilbudt endnu flere kram i løbet af dagen få ekstra stor betydning for dit barn.

Det allervigtigste råd, der findes, når man er en familie i krise, er at bede andre om hjælp. Ingen kan klare alt alene, medmindre de er født med superkræfter. Og det er de færreste.

Tal med din partner, gode venner og familie, og bed om hjælp til at få ordnet de vigtigste ting i hjemmet, så du har bare lidt mindre at tænke på.

Tal med din arbejdsplads, hvis du har brug for mindre at se til, tal med din læge, hvis du har svært ved at holde sammen på dig selv, tal med sundhedsplejersken, hvis du synes, at det er svært at overskue forældrerollen.

Alle kommuner tilbyder også åben, anonym rådgivning til familier, der kan hjælpe, hvis livet med småbørn i perioder er udfordrende. Find mere information på din kommunes hjemmeside.

Mere om forældrefølelser

Mere om livet med småbørn

Få rådgivning

Ingen forældre er perfekte, og det er heldigvis heller ikke det, børn har brug. Det vi ved, børn har brug for, er en tryg relation til dig som forælder. Hvis du er i tvivl om hvordan du tackler rollen som forælder, kan du kontakte ForældreTelefonen og få gratis, børnefaglig rådgivning.

ForældreTelefonen

ForældreTelefonen

ForældreTelefonen er rådgivning til alle forældre og pårørende, der har spørgsmål, som omhandler børn. Mandag, torsdag og fredag: 9.00 – 17.00 Tirsdag og onsdag: 9.00 – 21.00 Lørdag: Lukket Søndag: 15.00 – 21.00