Til voksne
Gode råd til at tale med børn om coronavirus
Nogle børn er meget bekymrede for at blive smittet. Dels kan de være bange for at blive syge eller smitte sårbare og ældre i familien. Børn kan godt opleve, voksne siger ”det skal du ikke tænke på”, når de siger deres bekymringer højt. Men når børn nu alligevel tænker på det, så har de brug for at få talt om det. En bekymring går ikke væk, bare fordi man får at vide, man ikke skal bekymre sig.
Hvad kan du gøre?
Lyt til barnets bekymring, og tag barnet alvorligt. Spørg ind til, hvad bekymringen går ud på. Hvis det handler om, at barnet er bange for at bringe smitte til venner, så tag fat i skolen og fortæl, hvordan dit barn har det. Det er vigtigt, at skolen sender et signal om, at coronasmitte ikke er nogens skyld.
Giv dig tid til at lytte til barnets tanker og bekymringer og hjælp derefter med at sortere i de informationer, de har fået fra medier osv. Tag barnets følelser alvorligt og svar så ærligt og konkret som muligt, hvis der er brug for det. Nogle børn vil måske bare have brug for, at du lytter.
Hold dig opdateret på Sundhedsstyrelsens anbefalinger og oversæt dem til et sprog, børnene forstår. Hvis børnene selv har læst om coronavirus, så spørg, hvad de har læst og hvor, og hjælp dem med at være kildekritiske og sortere i fakta. Undgå at tale om, hvor mange der er døde af virussen, tal i stedet for om, hvad det er, vi gør, og at vi har et meget dygtigt sundhedssystem.
På BørneTelefonen er der f.eks. en 13-årig pige, der skriver “Jeg er virkelig bange for den der coronavirus. Jeg er bange for at vi allesammen kommer til at dø af den.” Her kan det f.eks. berolige pigen, hvis hun får at vide, at langt de fleste smittede bliver syge, som havde de almindelig influenza, og så bliver de raske igen. Det kan også være, at det vil hjælpe, hvis I taler om, hvordan man gennem god hygiejne kan forhindre smittespredning – ligesom med alle andre sygdomme. Det kan dog være vigtigt, at børnene mærker og hører, at selvom vi alle sammen kan gøre noget, for at passe på os selv og hinanden, så er det i sidste ende de voksnes ansvar at holde øje med restriktioner.
Børn kan ikke altid selv vælge, hvilke nyheder de får præsenteret. Især fordi mange ”sensations-nyheder” bliver delt og vist i børnenes feed på deres sociale medier. Derfor er det en god ide at spørge børnene, om de er faldet over nyheder om coronavirus på deres mobil eller tablet, og hvad det har affødt af tanker hos dem. Har de set eller læst noget, der gør dem bange? Når det gælder nyheder, som f.eks. bliver vist på tv, anbefaler vi, at børnene altid ser nyheder med en voksen. Man kan f.eks. se nyheder, som er formidlet i børnehøjde. Det giver børnene mulighed for at stille spørgsmål og få talt om deres bekymringer. Det værste er at gå alene rundt med skræmmende fantasier.
Forandringer og restriktioner kan betyde, at børn kan blive utrygge og bekymrede for, om samfundet lukker ned, og om de skal væk fra vennerne i en længere periode igen.
Hvad kan du gøre?
Lyt til barnet, og giv udtryk for, at du godt kan forstå, at det kan være svært, når hverdagen igen ændrer sig. Fortæl barnet, at du godt kan forstå, at det er en ærgerlig situation. Hvis barnet er meget skuffet over, at noget planlagt aflyses eller udskydes, kan man måske tale om, hvad man ellers kan lave, som er rart.
Du kan berolige barnet og forklare, at der er voksne, der følger situationen og løbende tager stilling til, hvordan vi bedst passer på hinanden.
Under skolenedlukninger og restriktioner, så vær ekstra opmærksom på fællesskabet, når børnene igen får mulighed for at være sammen. Lav eventuelt et arrangement for klassen, hvor alle børn kan være sammen og have en god oplevelse, når de får mulighed for at se hinanden igen. Det kan også være fint at tale med de andre voksne og lærerne om, hvordan trivslen håndteres imens.
Husk, at du altid er velkommen til at ringe til ForældreTelefonen hos Børns Vilkår.
Børns Vilkår og corona
Få nyt om Børns Vilkår
Nyhedsbrevet er til dig, som gerne vil vide mere om, hvordan vi sammen kan gøre det bedre for børn og unge i Danmark. Her får du fx gode råd til at forebygge mobning og svigt, gøre skilsmissen lettere og lære dine børn at navigere i en digital verden.