Sikkerhed online

Online grooming, billeddeling uden samtykke, hacking, phishing og identitetstyveri er farer og forbrydelser, som børn kan møde på nettet. Få tips og tricks til, hvordan du som forælder kan hjælpe dit barn med at beskytte sig mod farer online og kan tage dialogen om sikkerhed online.

Dreng sidder udenfor på toppen af en trappe og kigger ned i sin telefon

7 gode råd til dit barns sikkerhed online

Tag en snak om at det er vigtigt at lave svære kodeord (mindst 8 tegn, der blander bogstaver, tal og andre tegn). Husk at skifte password tit. Det er også vigtigt, at man ikke deler sit kodeord med andre. Det gælder også Snapchatkontoen – mange børn har prøvet at få andre til at passe deres Snapchat-profil for at holde fast i streaks.

Få hjælp til kodeordet

Spørg dit barn om han eller hun bruger et kælenavn eller opgiver falske oplysninger – fx når de spiller eller opretter onlineprofiler på sociale medier og i digitale spil. Et kælenavn/et pseudonym kan være sjovt at hedde, og det kan også være en metode til at beskytte sin identitet mod hacking. Snak om, hvorfor det kan være en god idé at bruge dæknavne og ikke-følsomme oplysninger.

Spørg dit barn hvad han eller hun gør, hvis de ser eller får tilsendt et virkelig godt tilbud, der er for godt til at være sandt fx “Du har vundet en iPhone”. Vis forståelse for, at det kan være spændende at finde ud af, hvad der sker, hvis man klikker, når man får en besked med et fristende tilbud. Du har måske selv oplevet den følelse?

Vær ekstra opmærksom på og kritisk over for beskeder, som spørger efter følsomme oplysninger som kreditkortoplysninger, passwords, adresse. Del ikke følsomme informationer i en mail eller en besked. Tal om de konsekvenser, det kan have, hvis oplysninger ender i de forkerte hænder og fortæl, at man ikke skal åbne noget, hvor man er i tvivl om afsenderen.

En 14-årig beskriver til Brevkassen, at han/hun er kommet ind på en hjemmeside, hvor der står, at man kan få 2.000 kr. ind på sin konto. Barnet giver sine oplysninger til hjemmesiden og har nu fået taget alle penge fra dets konto. 

En 15-årig dreng fortæller til Brevkassen, at han har været inde på ‘the dark web’, hvor han har fundet en person, der solgte kreditkort for billige penge. Han har brugt pengene på kreditkortet til at købe en masse tøj og ting til spil. Han fortæller, at han har brugt for 700 dollars og har rigtig dårlig samvittighed. Han er virkelig bange og bekymret for, hvad der vil ske, hvis det bliver opdaget. 

Børn har ret til privatliv online, men kan desværre blive udsat for webcam-hacking. Et webcam-cover tildækker kameraet på dit barns computer, tablet eller smartphone og beskytter dit barn mod at blive filmet og overvåget mod sin vilje. Et webcam-cover er et nemt redskab til at sikre privatliv online, så du og dit barn ved, at andre ikke ser med.

Vidste du, at Mark Zuckerberg, stifteren af Facebook, også dækker sit webcam?

Tal med dit barn om at der findes svindlere på nettet. Nogle udgiver sig for at være nogle andre, end de i virkeligheden er. Fortæl dit barn, at man er med til at stoppe dem, hvis man fortæller en voksen om dem.

Det er vigtigt, at du viser over for dit barn, at du ikke bliver vred eller går i panik, hvis uheldet er ude – det kan hæmme dit barns tillid til dig, så han eller hun ikke har lyst til at opsøge dig igen, når der er behov for hjælp. Det er også en god idé at snakke om, hvordan I sammen kan løse problemet og undgå, at det sker igen en anden gang. Måske du også bliver klogere af det.

For et års tid siden var jeg venner med ja dem der ikke var så smarte at være venner med. og nu er der fordi at min fortnite acount er blevet hacket og der står der min adresse mit kredit kort ods… og derfor er jeg bange for om de kommer ud på min adresse fordi jeg tror det er dem der har hacket min fortnite konto. 14-årig dreng til BørneTelefonen
Der er en der truer mig med at hacke min mobil hvis jeg ikke sender ham nogle billeder 13-årig pige til BørneTelefonen
Pludselig kom jeg ind på en ny side hvor der på engelsk stod at jeg havde 13 virusser, og 28% af min telefon var inficeret. Der stod hvad jeg skule gøre for at fjerne den og at jeg skulle klikke på et bestemt link for at gøre det… Jeg er både bange og mistroisk… jeg tør nemlig ikke sige det til mine forældre 12-årige pige til BørneTelefonen

Hjælp dine børn til at færdes sikkert online

Vis mere +

Du skal ændre dit cookiesamtykke, for at se dette indhold.

Onlinekriminalitet

Pædofilen, tyven og ekstremisten kan skjule sig online og har tillært sig langt flere snedige tricks til at lokke børn og unge. Fremmede kan udgive sig for at være nogle helt andre, end de egentlig er, og fristende tilbud kan pludselig poppe op på skærmen. Det er vigtigt, at du som forælder har kendskab til farer, der har en helt anden forklædning, end da du selv var barn, og kan hjælpe dit barn med sikkerhed online.

Online-kriminalitet dækker over tre forskellige kategorier: 

Strenge af grønne tal og bogstaver på en sort baggrund

Kriminalitet, der retter sig mod it-systemer

F. eks. hacking af en konto eller computervirus. 

Pige set baggfra kigger på sin telefon

Kriminalitet, der udføres gennem it-systemer

F. eks. identitetstyveri, betalingskortmisbrug eller phishing. 

Dreng sidder udenfor på toppen af en trappe og kigger ned i sin telefon

Kriminalitet, der knytter sig til ulovligt indhold på internettet

F. eks. børnepornografisk materiale, racistisk/ekstremistisk indhold eller overtrædelse af copyright.  

Jeg har fået en mail af der er en hacker der har optagede mig onanere og jeg skal betale nogle penge for af han sletter videoen men jeg tror ikke helt på det så jeg slettede mailen og nogle dage senere fik jeg en ny mail hvor han skriv af jeg er modig og af jeg får 74 timer til af sende pengene ellers vil han sende videoen til alle mine kontakter. Han skriv forresten også i den første mail af jeg havde 42 timer. Hjælp er fandme bange 14-årig dreng til BørneTelefonen

Faste temaer i Familiens Digitale Hverdag