Tegning af trist pige der kigger på sin telefon

Skærmbrug for unge
16-18 år

Anbefalingerne her tager udgangspunkt i, at unge har brug for øget frihed og privatliv, men samtidig har brug for voksne, der står til rådighed og forholder sig åbent og anerkendende til deres børns digitale liv – både når det går godt, og hvis det går galt.

Du kan læse anbefalingerne sammen med dit barn og gøre dem til afsæt for en samtale om, hvilke anbefalinger, der passer til jeres familie.

Tegning af dreng og pige der kigger på deres telefoner og griner

Stå til rådighed, vis interesse, gå i dialog og vær ikke fordømmende

Alle unge kan begå fejl eller opleve problemer online. Ved at holde dine voksne holdninger tilbage og lytte til dit barn, kan I sammen nå frem til, hvordan I bedst håndterer situationen.

Hvis der fx er en sag fremme i medierne, kan det også være en god anledning til forebyggende dialog med dit barn, hvor du samtidig kan vise, at du forholder dig anerkendende og fordomsfrit til unges digitale liv.

Lav aftaler, der gælder for alle i familien

Kig på din egen brug af skærm og tal med dit barn om, hvad I sammen kan blive enige om, er gode rammer for skærmbrug i familien. Når I laver aftaler, er det vigtigt, at de voksne går forrest i at følge dem.

Aftal skærmfri tidspunkter

Når I laver aftalerne, er det en god idé at have nogle specifikke tidspunkter, som er uden skærm for alle. Det kan være måltider, den sidste time inden man går i seng eller lignende.

Tilbyd aktiviteter I kan lave sammen uden skærm

Prøv at finde aktiviteter uden skærm, som dit barn synes er sjove, og som I kan have lyst til at lave sammen. Positivt samvær om noget skaber bedre grundlag for dialog – også om det svære.

Respektér dit barns privatliv

Mange unge i denne alder har og dyrker flirter, kærligheds- og sexliv online. Derfor er det ekstra vigtigt, at du respekterer dit barns privatliv og ikke fx kigger i telefon eller browserhistorik uden at få lov. Hvis du har mistanke om, at dit barn er offer for en krænkelse eller selv har begået en, har du dog pligt til at handle (ring fx til ForældreTelefonen for hjælp hertil). Hjælp fx dit barn med at anmelde hændelsen til den enkelte platform, via BørneTelefonen eller sletdet.dk.

Støt dit barn i at forholde sig kritisk til informationer på nettet

Unge finder de fleste af deres nyheder og informationer på sociale medier, ved søgninger på nettet eller gennem chatbotter. Derfor møder de potentielt meget misinformation. Du kan støtte dit barn i at forholde sig kritisk til misinformation, være kildekritisk, bruge faktatjek og vise dit barn steder på nettet, hvor man kan finde informationer og nyheder.

Støt dit barn i at forholde sig kritisk til holdninger og værdier på nettet

Sociale medier promoverer bestemte ideer og idealer og favoriserer populært og til tider ekstremt indhold, fordi det giver mange reaktioner, visninger og klik. Derfor må du støtte dit barn i at forholde sig kritisk til de til tider urealistiske billeder/videoer (af fx kroppe) og radikale holdninger og værdier, barnet møder online. Vær ekstra opmærksom på, om dit barn begynder at udtrykke ekstreme holdninger og tale grimt om bestemte grupper mennesker fx kvinder, muslimer, homoseksuelle eller jøder.

Spørg om lov, før du tager eller deler billeder og videoer af dit barn – og støt dit barn i at gøre det samme

Du kan stadig spille en rolle i at støtte en etisk og juridisk forsvarlig brug af billeder og videoer, som ikke overtræder andres grænser eller gør skade på andre. Selvom det kan virke fjollet at spørge hver eneste gang, man tager eller deler et billede eller en video i familien, kan det også være med til at starte samtalen om hvorfor, du spørger hver eneste gang. Du kan i den situation forklare, at det er fordi, du ikke vil gøre noget, som gør dem kede af det eller udsætter dem for ubehagelige oplevelser online, og da det er billeder/videoer af dem, har de ret til at sige fra.

Spørg ind til de digitale fællesskaber i gaming og på sociale medier

Rigtig mange unge har gode fællesskaber online. Det kan være fællesskaber omkring en interesse; et bestemt onlinespil, en sport, de dyrker, bøger, modetrends eller et nyt sprog. Men især hvis de har åbne profiler eller gamer på åbne platforme, kan de opleve ubehagelige ting som uønsket seksuel kontakt eller hadefuld tale.

Overvåg ikke dit barns fysiske placering via lokaliseringstjenester

Dit barn har ret til privatliv. Det privatliv krænkes, hvis du – uden de ved det eller vil have det – overvåger dit barn med gps eller andre lokaliseringsfunktioner. Mange unge udtrykker, at de oplever overvågning som mangel på tillid, så arbejd hellere på en tillidsfuld relation, hvor dit barn kan komme til dig, også når det har begået en fejl.

Interesser dig for influencere, dit barn følger

Influencere promoverer ofte bestemte idealer, synspunkter og ikke mindst produkter. Ved at spørge ind og kende til de influencere, som dit barn følger, kan du hjælpe dit barn med at få øje på de ofte pengemæssige grunde til, at en influencer fx anbefaler et bestemt produkt, samt på de idealer, som influenceren er med til at skabe.

Det er techgiganters svigt af børn og unge ikke