Du er her

Stop spredningen af nøgenbilleder

På to år er der sket næsten en fordobling i antallet af henvendelser til BørneTelefonen, der handler om seksuelle krænkelser på nettet. I 2015 fik BørneTelefonen således op mod 100 henvendelser om seksuelle krænkelser på nettet af alle slags.

Det bekymrer mange forældre, og kan være svært at tale med børn om. Har du som forælder kendskab til, at billeder eller video af andre bliver delt til dine børn eller blandt børn, du kender, er her fem indgange til, hvordan du taler med dem om det.  

5 gode råd, du kan give til børn og unge

1) Stop op

Hvis du er kommet til at sende et billede videre af en pige eller en dreng, der er nøgen,  så tag en dyb indånding. Du kan få hjælp til at få stoppet billedet. Sig til dem, du har sendt det til, at det var en fejl, og at de skal slette billedet. Hvis du har lagt billedet eller videoen op på nettet, så skriv til dem, der styrer hjemmesiden, at billedet skal fjernes. På Facebook kan man blokere indhold og anmelde det til Facebook.

2) Vær ærlig

Fortæl til dine forældre, hvis du er kommet til at sende et billede af andre videre uden samtykke. Du hader måske tanken om at sige det til dine forældre, men de kan hjælpe dig. Du kan også tale med en anden voksen, du stoler på. Vær ærlig om, hvad der er sket. Det vigtigste er at få stoppet billedet, inden det ryger videre rundt. Du kan også ringe eller skrive til BørneTelefonen på telefon 116 111 skrive på chatten.

3) Slet billedet

Hvis en af dine venner sender dig et nøgenbillede, så må du ikke sende det videre uden at spørge personen først. Hvis man ikke har fået lov, er det ulovligt at dele det. Man kan få en bøde for at dele det. Slet det billede eller den video, du har modtaget. Sig, du ikke vil være med til at dele noget, der kan gøre andre kede af det. Tænk på, hvordan du selv ville have det, hvis et billede af dig røg rundt til alle i klassen.

4) Stop spredningen

Hvis du tror, billedet er blevet delt med flere, så spørg dine bedste venner om hjælp. De kan kontakte deres venner og få dem til at slette billedet. Hvis du ser nogen, der deler nøgenbilleder eller videoer på et socialt medie, så anmeld det til siden. Både Facebook, Skype, YouTube og Google arbejder sammen med politiet. Det hjælper at anmelde det.

5) Meld det til politiet

Det er ulovligt at dele billeder og video af andre, der ikke har sagt 'ok' til det. Du kan derfor melde det til politiet, hvis andre sender billeder til dig. Man kan enten ringe til politiet på telefonnummer 114 eller lave en anmeldelse på nettet på www.politi.dk. Det kan være en god ide at få en voksen til at hjælpe med at lave anmeldelsen. Hvis du er i tvivl om, hvordan du gør, kan du også ringe til BørneTelefonen på 116111.

 

Stop spredningen - Støt børn