Til sagsbehandlere og andre, der arbejder professionelt med børn og unge
Læs mereEn del af formålet med børneinddragelse er at styrke barnets rolle som aktør i egen sag. Med børneinddragelse giver man barnet mulighed for selv at påvirke beslutninger og processer i sin egen sag. Dermed lærer barnet at tage initiativ og skabe forandringer – i egen sag og i eget liv. På længere sigt kan det have en generel betydning for barnets trivsel, ansvarsfølelse og initiativ i forhold til andre aspekter af livet.
For at barnet kan tage initiativ og handle i egen sag er det væsentligt, at barnet kender sine rettigheder. Hvis barnet kender sine rettigheder, kender det sine handlemuligheder. Det er eksempelvis væsentligt, at barnet ved, at man har ret til at klage eller tage en bisidder med til møder. Derfor er det et afgørende element i god børneinddragelse, at sagsbehandleren oplyser barnet om dets rettigheder. Udover at tydeliggøre barnets handlemuligheder, kan det også have en myndiggørende funktion.
Når man oplyser barnet om dets rettigheder bliver det tydeligt, at man tager barnet alvorligt som en person i sin egen ret. Man møder barnet som en person med krav på at blive hørt og taget alvorligt.
Jeg vidste godt, hvad rettigheder var. Jeg vidste bare ikke, at jeg havde dem, fordi jeg var et barn. Jeg vidste ikke noget – Nicoline 16 år
Mange børn i Danmark bliver hjulpet, når de har det svært. De får en god, hurtig og relevant hjælp fra sociale myndigheder. Deres rettigheder overholdes, og de har indflydelse på deres egen sociale børnesag.
Børns Vilkårs erfaring fra BørneTelefonen og vores bisidderordning er dog, at der også er børn, som ikke får den relevante hjælp. Det er til trods for, at fx Børnekonventionen, lovgivning og gode intentioner burde sikre børns inddragelse.
Hvis børn ikke inddrages har det store konsekvenser både foranstaltningsmæssigt, menneskeligt og demokratisk. Forskning viser, at det har afgørende betydning for belysningen af sagen og chancerne for at skabe vellykkede foranstaltninger, at barnet høres og inddrages. Fra dansk og international forskning ved vi, at børn oftere bakker op om beslutninger, når de oplever, at de er blevet hørt og har haft indflydelse på processen.
Derudover øger inddragelse barnets tillid til systemet, og dermed tilliden til, at systemet arbejder for at sikre barnets bedste. På længere sigt kan det betyde, at barnet er hurtigere til at søge hjælp, også på et senere tidspunkt i livet. Børneinddragelse er dermed også en forebyggende indsats.
Ifølge FN’s Børnekonvention, artikel 12, har børn ret til at blive hørt og inddraget i forhold, der vedrører barnet selv.
Konventionens principper er integreret i Servicelovens formålsparagraf. Af Serviceloven fremgår det:
Børns Vilkårs definition