Brunhåret dreng med ansigtet halvt skjult af sin arm, sidder i en vindueskarm og kigger ud af vinduet.

Vær opmærksom på dit barns savn

For langt de fleste skilsmissebørn er savn til den anden forælder og familie et vilkår, der varer ved, uanset hvor umage du gør dig som forælder. Når nu far altid har været den, der hældte havregryn op om morgenen, og han ikke er der mere, kommer savnet rullende, og barnet får brug for at blive mødt og forstået. 

Det kan gøre ondt at se sit barn savne den anden forælder, og mange har et ønske om at fjerne savnet fra sit barn. Men det ville være det samme som at kræve, at et barn, der har mistet én tæt på, skal lade være med at sørge.

Hvad er savnet et udtryk for?

Børns savn er udtryk for, at der er noget, der er betydningsfuldt for barnet. Det kan ofte være udtryk for, at barnet er meget knyttet til den forælder, der ikke er der lige nu. Og det er jo godt, selvom det kan være svært at være vidne til som forælder.  

Man kan let komme til at tænke, at savnet kan være udtryk for, at man selv ikke gør det godt nok, og at barnet bør bo mere hos den anden forælder. Men det er ikke altid den bedste løsning for barnet. Mange børn savner begge deres forældre. Og derfor har de mest brug for voksne, der hjælper dem med at forstå og bære savnet – og som sørger for, at de kan have den kontakt med den anden forælder, de har brug for.

Sådan kan du hjælpe barnet med at håndtere savnet

De fleste børn i skilsmisse oplever at savne. Og de har brug for deres forældres hjælp, når savnet opstår. Få vores råd til at håndtere dit barns savn herunder.

Fortæl barnet, at der er mange børn, der har prøvet at savne sin anden forælder og spørg, om barnet måske også har det sådan? Vær nysgerrig på, hvordan barnet oplever det, og lad barnet rette dig, hvis du tager fejl.

Hvis dit barn giver udtryk for savn, er det vigtigt at give plads til barnets følelser. Det kan du gøre ved at sidde stille sammen med barnet og fortælle, at du godt kan forstå, at barnet savner den anden forælder. Sig evt. “Det kan jeg godt forstå. Du holder jo også meget af mor/far, og hun/han holder meget af dig”.

Vis interesse og spørg respektfuldt til det, barnet længes efter og holder særlig meget af hos den anden forælder. Mød følelserne med forståelse, omsorg og accept. I kan evt. se på billeder sammen af den anden forælder eller familie.

Giv jeres barn mulighed for at få kontakt med den anden forælder, hvis barnet har brug for det. Som forældre må I undersøge, om det gør barnet godt at få talt med eller mødt den forælder, det savner. Større børn kan selv ringe eller skrive med forældrene, når de har lyst, men kan stadig have brug for hjælp til, hvor meget eller lidt kontakt der skal være, fx hvis mors eller fars stemme fører til et større savn.

Tilbyd barnet, at I kan lave noget rart sammen. Måske har barnet selv et forslag – ellers kan du foreslå noget, som dit barn plejer at kunne lide.

Undgå at træffe forhastede konklusioner om, at barnet har brug for en anden samværsordning, men giv jer tid til at undersøge, hvad barnets følelser og reaktioner kan handle om, og hvad barnet kan have brug for.

Du skal ændre dit cookiesamtykke, for at se dette indhold.
Brunhåret dreng med ansigtet halvt skjult af sin arm, sidder i en vindueskarm og kigger ud af vinduet.

Hvad fortæller børn om at savne?

Læs analysenotatet om savn her.

Læs mere

Barnets følelser i skilsmissen

Arm holder en flytningskasse.

Bruddet

Hvordan støtter I bedst jeres barn i tiden omkring bruddet, når I selv er i krise? Hvordan skal I fortælle om skilsmissen? Og hvor meget skal børnene have at vide?  

En dreng med headset på sidder og kigger på en computer.

Barnets reaktioner og behov

Børn kan reagere på mange forskellige måder, når deres forældre bliver skilt. Og det er ikke altid let at gennemskue, hvad ens barn har brug for eller prøver at fortælle. Bliv klogere her

Brunhåret dreng skriver i et hæfte.

Skole og institution

Voksne i daginstitution og skole kan være en støtte for barnet under skilsmissen og i tiden efter. Derfor er det vigtigt, at de voksne ved, hvad der sker i hjemmet, så de bedst muligt kan støtte jeres barn.