Tydelighed, nysgerrighed og ro er det vigtigste, når I skal godt hjemad

Du har måske prøvet mere end én gang at stå i institutionen eller dagplejen og have en plan for, hvordan og hvornår I skal hjem for så at opdage, at dit barns plan er en lidt anden. Det kan være frustrerende – f.eks. hvis man skal nå noget. I det hele taget er det bare aldrig rart, hvis man bliver mødt af modvilje fra sit barn.

Overgange – som bl.a. overgangen fra dagtilbud til hjem – kan være svære for små børn. Men overgangene kan blive nemmere, når du møder dit barn med nysgerrighed og ro, når du kommer for at hente.

På samme måde vil dit barn også have mindre lyst til at komme med hjem, hvis du virker stresset eller på forhånd frygter, at det hele bliver noget bøvl. Hvis dit barn mærker, at du føler dig magtesløs og bekymrer dig for, om det hele kommer til at lykkes, så kan det forstærke den modstand hos dit barn, som du egentlig ønsker at undgå.

Seks råd til den gode afhentning

Hvordan du har det, er noget af det, der påvirker dit barn allermest – men ofte glemmer man at mærke efter. Inden du går ind i institutionen eller dagplejen, så prøv at spørge dig selv: Okay, hvordan har jeg det lige nu? Er jeg stresset? Har min dag været alt for lang? Er jeg irriteret, bekymret, urolig eller andet? De følelser vil nemlig smitte af på dit barn og påvirke, om dit barn har mere eller mindre lyst til at komme med hjem. Træk vejret dybt og prøv at finde ro, inden du går ind i institutionen for at hente dit barn.

Vis glæde og interesse for dit barn og den leg, han eller hun er i gang med, når du kommer. Sæt ord på legen og vis, at du ser og forstår, hvad der optager dit barn. Sørg så vidt muligt for, at du har tid til, at dit barn får afsluttet sin leg. Du kan hjælpe en god afrunding på vej ved f.eks. at sige: ”Når lastbilen har tømt sit lad for sand, så skal vi hjem. Du kan lege videre med lastbilen i morgen.”

Sæt en klar plan for hvor lang tid du har til at hente. Fortæl dit barn hvornår I skal hjem, så han eller hun har tid til at omstille sig. Skal I gå nu? Skal I snart hjem? Skal I gå, når du har hentet tingene i garderoben eller talt med pædagogen? Gør dig det klart, så du kan give dit barn en klar besked, som også holder. Hvis du har sagt, at I skal gå, bør du holde fast i din beslutning. Hvis du ændrer dine planer – f.eks. fordi du gerne vil snakke med en pædagog så sig det til dit barn.

Turen ned til garderoben og ud ad døren kan blive rarere, hvis du deler dit barns opmærksomhed på det, I møder på jeres vej. Peger dit barn f.eks. på en bamse, når I sidder i garderoben og tager flyverdragt på, kan du sige: “Ej ja, se engang, der er Violas bamse, den er sørme fin,” hvorefter du holder fast i din plan og siger: “Kom, du skal lige have armen herind.” Det gør situationen nemmere og hyggeligere, hvis dit barn ikke bliver bremset i det, han eller hun er optaget af. Det er det, der sker, hvis du f.eks. siger: “Det har vi ikke tid til lige nu. Nu skal vi have tøj på.”

Hvis det for en periode er svært at komme hjem så tag noget sjovt eller dejligt med til dit barn, som kan hjælpe med at flytte fokus. Du kan f.eks. prøve at tage sæbebobler, lidt frugt, en figenstang eller andet med, som dit barn kan få, når hun eller han har fået tøj på og er kommet udenfor vuggestuen. Det kan også lette overgangen fra vuggestue til hjem, hvis dit barn har udsigt til at skulle lave noget rart sammen med dig f.eks. fodre ænder eller tage på legeplads på vej hjem.

Nogle gange kan man som forælder føle, at man skal præstere sin allerbedste forældre-rolle, når man henter sit barn. Mange vil nødigt have, at andre forældre eller pædagogerne ser, at man kæmper lidt med at få sit barn med hjem. I de situationer er det vigtigt at huske på, at det sker for alle forældre, at det kan være lidt svært at komme hjemad. Ræk ud til pædagogerne og samarbejd om at få afsluttet dagen med en god afhentning. Pædagogerne har været sammen med dit barn hele dagen og ved måske, hvorfor det kan være svært lige i dag.

Mere om dagtilbud

Mere om livet med småbørn

Få rådgivning

Ingen forældre er perfekte, og det er heldigvis heller ikke det, børn har brug. Det vi ved, børn har brug for, er en tryg relation til dig som forælder. Hvis du er i tvivl om hvordan du tackler rollen som forælder, kan du kontakte ForældreTelefonen og få gratis, børnefaglig rådgivning.

ForældreTelefonen

ForældreTelefonen

ForældreTelefonen er rådgivning til alle forældre og pårørende, der har spørgsmål, som omhandler børn. Mandag, torsdag og fredag: 9.00 – 17.00 Tirsdag og onsdag: 9.00 – 21.00 Lørdag: Lukket Søndag: 15.00 – 21.00