Råd til den trygge aflevering

Nogle morgener går det som smurt, når de små skal afleveres i institutionen og andre gange, kan det være sværere at få sagt farvel, og dit barn kan blive ked af det ved aflevering.

Det er vigtigt for små børns tryghed, at overgangen mellem livet derhjemme med familien og livet i vuggestuen, børnehaven eller dagplejen er så rolig som muligt. En rolig overgang vil typisk også give dit barn en rolig formiddag, og dit barn vil hurtigere blive klar til at lege og lære.

Vi har samlet nogle gode råd, der kan hjælpe jer på vej til en tryg og rolig aflevering.

Stressede og hektiske morgener er aldrig sjove – hverken for dig eller dit barn. Oftest går det sådan, at hvis du er stresset, vil dit barn reagere på det. Det kan f.eks. være ved at græde eller gøre det modsatte af det, du siger – så bliver du mere irriteret, og så kører den dumme spiral derfra.

Derfor: Sørg altid for, at du lige får tjekket ind med dig selv, inden det store morgenrul går i gang. Spørg dig selv: Er jeg ok? Er jeg stresset? Er der noget på arbejdet, et skænderi med min partner eller noget tredje, der gør mig sur, travl eller irritabel?

Så træk vejret og giv dig selv et øjeblik til at anerkende, at det er sådan du har det og prøv så at tænke over, om der er noget, du kan gøre for at få ro på og give dig selv et øjebliks omsorg. Dine følelser er nemlig noget af det, der smitter allermest af på dit barn. Derfor starter den gode morgen – og den gode aflevering – næsten altid med dig selv.

Når I ankommer til dit barns vuggestue, børnehave eller dagpleje, så sørg for at have god tid i garderoben og forsøg så vidt muligt at følge de samme rutiner, som I plejer. Hvis dagen er startet skævt så drop de store morgenkrav til, at dit barn skal selv. Hjælp dit barn så I kan gå ind på stuen i godt humør.

Når tingene er lagt i garderoben, og I er fremme ved stuen så orienter dig mod pædagogerne og vent på, at der er en, der er er klar til at modtage dit barn. Lad gerne dit barn selv søge de voksne.

Hvis du kan mærke på dit barn, at det ikke er lige let at blive modtaget af alle voksne, kan det være fordi, dit barn ikke kender alle de voksne lige godt – og ikke er lige tryg ved alle. Det er meget normalt, at børn knytter sig mere til nogle end andre, og det er vigtigt at respektere, at børn kan have præferencer for bestemte voksne.

Hvis dit barn virker mere trygt ved Rasmus end ved Pia, kan du prøve at tale med personalet om, hvorvidt det kan lade sig gøre, at dit barn for det meste bliver modtaget af Rasmus, så længe dit barn er mest tryg ved det.

Når du skal til at gå så fortæl dit barn, at nu går du, hvad du skal, og hvornår du kommer tilbage og henter. Sig f.eks.: ”I dag skal du være sammen med Pia i vuggestuen, mens mor er på arbejde. Når du har leget, spist og sovet, så henter jeg dig igen.” Det er vigtigt for dit barns tryghed, at du får sagt farvel ved afleveringen – også selvom det nogle gange kan virke som det letteste at smutte ubemærket væk, når den gode leg er kommet i gang.

Hvis dit barn bliver ked af det, når du skal til at gå, er det en god idé at sætte ord på det, dit barn oplever – fremfor at prøve at aflede det svære. Hvis dit barn virker uroligt, fordi du er på vej til at gå, kan du f.eks. sige: ”Jeg kan se, du bliver lidt ked af det, fordi jeg skal gå. Nu skal jeg til at gå ud ad døren, og så kører jeg på arbejde. Nu skal du lege og hygge med Pia, og når du så har leget, spist og sovet, så kommer jeg og henter dig. Pia passer godt på dig”

Når dit barn har fået kontakt med en pædagog, der kan tage imod hende eller ham, er det en god idé ikke at trække afskeden ud – det kan gøre dit barn endnu mere ked af det og gøre det sværere for dit barn at komme videre. Aftal med pædagogerne, at de kontakter dig, hvis dit barn er helt utrøsteligt.

Mere om dagtilbud

Mere om livet med småbørn

Få rådgivning

Ingen forældre er perfekte, og det er heldigvis heller ikke det, børn har brug. Det vi ved, børn har brug for, er en tryg relation til dig som forælder. Hvis du er i tvivl om hvordan du tackler rollen som forælder, kan du kontakte ForældreTelefonen og få gratis, børnefaglig rådgivning.

ForældreTelefonen

ForældreTelefonen

ForældreTelefonen er rådgivning til alle forældre og pårørende, der har spørgsmål, som omhandler børn.

Mandag, torsdag og fredag: 9.00 – 17.00
Tirsdag og onsdag: 9.00 – 21.00
Lørdag: Lukket
Søndag: 15.00 – 21.00