Gode råd til dit barns indkøring i vuggestue eller dagpleje

Det er en skelsættende begivenhed for mange forældre, når deres barn skal til at starte i vuggestue eller dagpleje. Det kan både være en begivenhed, man som forældre har set frem til, samtidig med at det kan vække følelser af angst og uro – bl.a. fordi man skal overlade sit barn til voksne, man ikke kender endnu.

På denne side har vi samlet en række gode råd, du kan bruge før og under dit barns indkøring.

Din ro og opmuntring er det allervigtigste for en god indkøring

Børn er forskellige, og derfor er hver indkøring også sin egen. Nogle børn er mere tilbageholdende, og nogle vil hurtigt gå i gang med at udforske det nye sted. Det er helt normalt, at børn reagerer forskelligt på forandringer og nye mennesker.

For mange børn vil det være sådan, at de i den første tid har brug for, at forældrene holder sig tæt på, opmuntrer, viser nysgerrighed og på den måde udtrykker, at situationen er helt ok. På samme tid er det også vigtigt, at man er klar med trøst og kram, hvis det hele bliver lidt for meget.

Du støtter dit barn i at blive tryg ved den nye situation, når du giver dit barn den tid og de kram, hun eller han har brug for og giver slip og opmuntrer til at udforske, når dit barn søger kontakt med andre børn og voksne.

Indhent alt den information du kan, om hvordan indkøringen foregår i den institution, dit barn skal starte i. Hvis du er i tvivl om noget så tag kontakt, så du kan få afklaret dine spørgsmål. Når du er forberedt og med på det, der skal ske, bliver du – og dermed også dit barn – mere rolig under indkøringen.

De fleste institutioner vil invitere til en samtale, inden I starter. Sørg for at fortælle vuggestuen eller dagplejemoderen om dit barns vaner og præferencer for mad, søvn, trøst og leg, så de på forhånd kender dit barns forskellige behov.

Det kan være en god idé at give dit barn erfaringer med at blive passet af andre nære voksne – f.eks. bedsteforældre – inden hun eller han skal i gang med sin indkøring i institution. På den måde kan dit barn lære og blive mere tryg ved, at når du går, så kommer du også tilbage. Fortæl dit barn, hvad du skal, og hvornår du kommer tilbage: ”Nu går mor ned og handler i supermarkedet. Imens jeg er væk, passer morfar på dig. Når I har leget lidt, så er jeg tilbage igen”.

Noget genkendeligt hjemmefra kan være med til at skabe tryghed for dit barn midt i alt det nye. Det kan f.eks. være yndlingsbamsen eller suttekluden.

Det er meget naturligt og helt almindeligt, hvis du er urolig eller bekymret for, hvordan det skal gå i starten af en indkøring. Uro kan være svært at lægge fra sig, men det er vigtigt at være opmærksom på, fordi tydelig uro fra dig kan forstærke dit barns usikkerhed. Nogle gange kan det hjælpe at trække vejret og fokusere på de gode muligheder, dit barn får ved at være i dagtilbuddet.

Nogle gange kan det også hjælpe at lade sin partner eller en anden nær voksen overtage indkøringen. Der er ingen skam i at anerkende, at indkøringen påvirker dig, og at den anden forælder måske har lettere ved at udvise ro – det er meget almindeligt!

Dit barn har brug for, at du er med i vuggestuen eller dagplejen i den første del af indkøringen. Derfor er det vigtigt at planlægge indkøringen i god tid, så du eller din partner kan holde fri fra arbejde. Gerne hele den første uge. På den måde kan du have tid og ro til at være nærværende og fysisk til stede i den første tid, hvor dit barn har brug for korte dage. Det giver den bedste indkøring for både barn og forældre.

Når I kommer til det punkt I indkøringen, hvor I skal gå fra jeres barn, så forbered dit barn. Fortæl dit barn, at du går, hvad du skal og hvornår du kommer tilbage og henter barnet. Sig f.eks.: ”I dag skal du være sammen med Pia i vuggestuen, mens mor er på arbejde. Når du har leget og spist, så henter jeg dig igen.”

Når dit barn har fået kontakt med en pædagog, der kan tage imod hende eller ham, er det en god idé ikke at trække afskeden ud – det kan gøre det sværere for dit barn at komme videre. Aftal med pædagogerne, at de kontakter dig, hvis dit barn er helt utrøsteligt.

Mere om dagtilbud

Mere om livet med småbørn

Få rådgivning

Ingen forældre er perfekte, og det er heldigvis heller ikke det, børn har brug. Det vi ved, børn har brug for, er en tryg relation til dig som forælder. Hvis du er i tvivl om hvordan du tackler rollen som forælder, kan du kontakte ForældreTelefonen og få gratis, børnefaglig rådgivning.

ForældreTelefonen

ForældreTelefonen

ForældreTelefonen er rådgivning til alle forældre og pårørende, der har spørgsmål, som omhandler børn. Mandag, torsdag og fredag: 9.00 – 17.00 Tirsdag og onsdag: 9.00 – 21.00 Lørdag: Lukket Søndag: 15.00 – 21.00