3 råd til at støtte dit barns trivsel i institutionen

En stor del af danske børn bruger det meste af deres hverdag i et dagtilbud. Derfor er det helt naturligt, at du som forælder ønsker, at dit barn skal have det så trygt og godt som overhovedet muligt, når hun eller han er i sin vuggestue, dagpleje eller børnehave.

Men hvordan kan du bidrage til, at dit barn kan være trygt og i trivsel i dagtilbud, når du ikke selv kan være til stede?

Vi har samlet tre gode råd herunder, der kan styrke dit barns tryghed og glæde ved at være i sit dagtilbud:

Dit barns hverdag er fyldt med betydningsfulde voksne og fællesskaber med andre børn, der bl.a. lærer dit barn en masse om, hvordan man er sammen med andre. Du kan styrke dit barns venskaber og relationer til de andre børn ved at vise dit barn, at fællesskaberne er vigtige for dig. Det kan du bl.a. gøre ved at kigge på billeder fra institutionen med dit barn eller lade de andre børns navne indgå i jeres lege og godnathistorier. Hvis dit barn kender de andre børns navne, kan det være en god idé at give dit barn mulighed for selv at vælge, hvem I skal lege, der er med.

Det er vigtigt at huske på, at for dit barn er de voksne i institutionen ikke på arbejde. De er voksne af stor betydning, som spiller en vigtig rolle i dit barns hverdag. Du kan hjælpe med at støtte de voksnes betydning for dit barn – f.eks. ved at tale om dem, allerede når I er på vej om morgenen: ”Mon det er Thomas eller Julie, der tager imod dig, når vi kommer? Kan du huske, at du og Thomas legede med bolden forleden? Han er ret god til at lege med bold.” På den måde kan du signalere til dit barn, at du forstår, at de voksne er vigtige for dit barn, og at du er spændt på den dag, der kommer.

Noget af det vigtigste for, at dit barn føler sig tryg ved de voksne i institutionen, er, at dit barn kan mærke, at du er helt tryg og rolig. Derfor er det bl.a. vigtigt, at du udstråler, at du og de voksne i dagtilbuddet har det godt med hinanden og er fælles om at passe på dit barn. Hvis de voksne har tid, er det derfor en god idé, at du nogle gange bruger et øjeblik på at blive hængende og få talt om hverdagen i dagtilbuddet.

Hvis du har bekymringer for dit barns trivsel i vuggestue eller børnehave eller er utilfreds med, hvordan dagtilbuddet håndterer visse ting så sørg for at tage den snak på et tidspunkt, hvor dit barn ikke er til stede.

Din ro i hente- og afleveringssituationer er også enormt vigtig.

Få gode råd til den trygge og gode aflevering og afhentning.

Mere om dagtilbud

Mere om livet med småbørn

Få rådgivning

Ingen forældre er perfekte, og det er heldigvis heller ikke det, børn har brug. Det vi ved, børn har brug for, er en tryg relation til dig som forælder. Hvis du er i tvivl om hvordan du tackler rollen som forælder, kan du kontakte ForældreTelefonen og få gratis, børnefaglig rådgivning.

ForældreTelefonen

ForældreTelefonen

ForældreTelefonen er rådgivning til alle forældre og pårørende, der har spørgsmål, som omhandler børn. Mandag, torsdag og fredag: 9.00 – 17.00 Tirsdag og onsdag: 9.00 – 21.00 Lørdag: Lukket Søndag: 15.00 – 21.00