Gode råd om børn og computerspil| Det skal du vide |Børns Vilkår| TDC

Kom ind i kampen

Du står ikke alene, hvis du mere end én gang har rynket på brynene over dit barns spillevaner eller de konflikter og frustrationer, der kan opstå i forbindelse med gaming. Mange forældre oplever, at det er svært at gennemskue, hvad det egentlig er, der er på spil, når time efter time tilbringes foran skærmen. Er det usundt eller lærerigt? Og hvordan kan du bedst muligt sætte gode rammer for dit barns skærmbrug, når det kommer til at spille computer?

På denne side hjælper vi dig til en bedre forståelse af, hvorfor børn bliver så optaget af spillene, og hvorfor det f.eks. kan være svært at slukke, når aftensmaden er serveret.

Mød Mette

Børns Vilkårs gamingekspert fortæller om gamingverdenen fra et barns perspektiv.

Spil er ofte bygget op omkring nogle meget avancerede og spændende fiktive universer, der taler til mange børn og deres nysgerrighed. Universerne er ofte kæmpestore og kan udforskes i en næsten uendelighed.

I spil er det som regel klart, hvilket mål, man skal nå, når man spiller – samtidig med, at man hele tiden får feedback på, hvor langt man er fra sit mål. Det giver en forudsigelighed og en pædagogisk klarhed, som passer mange børn rigtig godt. Samtidig er niveauet ofte tilpasset den enkelte spiller, så der skabes et rum, hvori barnet føler sig kompetent. Når man bliver bedre, udvikler sig og får flere kompetencer i spillet, belønnes man med positiv feedback.

Mange spil er sociale på samme måde som det er socialt at spille en fodboldkamp. Man er ofte en del af et hold, hvor man er sammen om at løse et fælles mål. Det betyder også, at det kan være svært at gå til og fra eller slippe et spil, fordi man er loyal over for sine holdkammerater. Man kan ikke bare sætte et spil, som f.eks. Fortnite, på pause.

Gamerforældre

Kom ind i kampen

Online-spil og gaming er blevet en integreret del af mange børns hverdag. Her kan du møde nogle familier, som gamer sammen. Bliv inspireret af forældre, som har fået tættere bånd til deres børn og børn, som synes, at det er fantastisk at spille computer med sine forældre.

Kom ind i kampen og forstå dit barns digitale liv ved selv at være med.

 

Tak for lån af filmen til Center for Ludomani

Dét skal du være opmærksom på, når dit barn spiller computer

I nogle spil, som f.eks. Fortnite, er man på hold med andre, som man taler og lægger strategier med via head set. Ofte spiller børnene med nogen, de kender – f.eks. nogen fra klassen – og nogle gange spiller de med fremmede fra et helt andet land. Det kan ske, at tonen bliver meget hård, og flere børn har oplevet, at de tales til i et sprog, de ikke synes er rart.

Det er vigtigt at forstå, at det at game og være i digital kontakt, er ligeså virkeligt og vigtigt for børnene, som det sociale liv i sportshallen eller fritidsklubben. Derfor er det vigtigt, at man tager det alvorligt, hvis ens eget eller andre børn holdes udenfor, mobbes eller tales grimt til i spil. Tag en snak til det næste forældremøde om, hvordan I skal håndtere børnenes sociale liv.

Hvis dit barn oplever, at det hårde sprog kommer fra fremmede, kan I tale om, at det kan være en god idé simpelthen bare at slukke for lyden, så man ikke behøver at lytte til hårde og dumme kommentarer.

Spil som bl.a. Fortnite, Fifa, Counter Strike og Overwatch gør brug af såkaldte mikrotransaktioner. Det betyder, at man inde i spillet har mulighed for at købe nye kostumer, dansetrin og lignende – også kaldet ”skins”.

Udefra kan det synes som helt ligegyldige features, men inde i spillet kan tilkøbende være en måde “at være med på moden”, hvilket kan betyde rigtig meget for mange børn. Her er det vigtigt, at de voksne er gode til at gennemskue, at der altså er kommercielle interesser på spil, som man skal holde øje med og tale med sine børn om.

Vær også opmærksom på, at gratis på nettet ikke er gratis. Derfor er det en god idé at betale en startpris, så spillene ikke skal tjene penge ved at friste og lokke børn og unge til køb inde i spillene.

Der findes en form for mikrotransaktioner, der kaldes for “lootboxes”. Lootbox kan løst oversættes til en “lykkepose” – altså et køb, hvor man ikke ved, hvad man får. Det er typisk eftertragtede kostumer eller udsmykning – også kaldet “skins” – der er på højkant. Det er dog utrolig sjældent, at man rent faktisk vinder de sjældne “skins”. For nogle børn kan det blive en afhængighed at købe lootboxes, der altså kan sammenlignes lidt med en lottokupon. Her bliver der tale om gambling, og det skal man reagere på.

Man kan også gamble med sine ”skins” på nogle roulette og black jack-sider. Her er der også tale om gambling.

3 gode råd om gaming til dig som forælder

Gaming vs. gambling

Gaming og gambling er to forskellige ting, men for mange både børn og voksne flyder det sammen.

Her får du fire korte råd til, hvordan du som forælder kan forebygge, at dit barns gaming bliver til gambling.

Se også filmen "Gamer eller gambler", hvis du vil lære at kende forskel.

Tak til Center for Ludomani for lån af filmen.
 1. Sæt dig ind i spillet
  Forstå om dit barn gamer og hvad han/hun gamer, eller om barnet måske gambler. Spørg ind til spillet, hvilken rolle barnet spiller og hvad han/hun lærer. Børn under 18 år skal ikke spille pengespil.
 2. Lav klare aftaler
  Hvornår er det for meget? Fx er det vigtigt, at dit barn stadig kan passe sove-, spise- og skoletiderne, så lav rammer for computerspil, som I alle kan forstå.
 3. Lån ikke dit barn dit kreditkort eller NemID
  De kan bruges til at omgås aldersbegrænsninger fx til at oprette gamblingkonti. Lad vær med at gamble med dit barn.
 4. Brug forældreindstillinger
  Fx Family View på Steam, som kan hjælpe dig til at sikre, hvad dit barn har adgang til. Tal om dine holdninger, fx hvorfor ‘skins’ er OK, men at gambling og betting med dem ikke er.

Gaming og trivsel

Det er et fåtal af børn, der bliver afhængige af at spille computer. Dog er det vigtigt at være opmærksom på, om dit barn trives, og at dets basale behov bliver opfyldt. 

 • Får dit barn nok søvn? 
 • Får dit barn ordentlig mad? 
 • Er dit barns humør påvirket? 
 • Er dit barns generelle trivsel påvirket? 
 • Får dit barn nok motion?

Tag dialogen med dit barn for at fastholde en god trivsel også i det digitale liv.

 

Til børnene

Om gaming på BørneTelefonen.dk

Få gode råd på BørneTelefonen.dk
Brug for gode råd?

ForældreTelefonen

Har du brug for hjælp til at sætte sunde rammer for gaming hjemme hos jer, eller har du brug for sparring for at forstå og støtte dit barns digitale behov og vaner?  Så kontakt ForældreTelefonen og få gratis, børnefaglig rådgivning.

Find info her

Universet "Forældre i en digital verden" er udviklet i samarbejde med TDC