Hvad er Roblox?

Roblox er et af de mest populære online spil i verden – særligt for yngre børn. Spillet er en platform, hvor brugerne selv kan bygge virtuelle verdener og spil eller deltage i andres verdener/spil. Roblox er altså ikke kun ét, men utallige spil, hvor spillerne kan alt fra at gå modeshow eller gå på jagt efter virtuelle kæledyr til at skyde andre spillere. Spillet er gratis og fås både til telefon, tablet, computer, Playstation og Xbox.

Roblox har mange moderatorer ansat, der holder øje med kommunikationen på platformen, sætter aldersbegrænsninger på de forskellige spil og lukker spil ned, der ikke overholder retningslinjerne – fx spil af seksuel karakter. Der bliver dog konstant skabt nye spil, hvoraf nogen er mere børnevenlige end andre og de bliver ikke altid fjernet af moderatorerne med det samme. Derfor kan dit barn risikere at klikke ind i et spil, hvor det bliver udsat for noget ubehageligt. Det er vigtigt, at du løbende spørger nysgerrigt ind og holder dig opdateret på, hvad dit barn oplever online.

Du kan oprette din egen forælderbruger i Roblox og knytte den til dit barns bruger. Herfra kan du følge med i dit barns brug af platformen og opsætte restriktioner for alt fra skærmtid til tilladt indhold. Vær dog opmærksom på, at dit barn har ret til privatliv, også online. Hvis du vil oprette en forælderbruger, skal du lave din egen bruger på Roblox og derefter gå ind på dit barns profil og klikke ind under ’settings’ og derefter ’parental control’, hvor du kan knytte jeres brugere til hinanden. Skærmklippet nedenfor er lavet i Roblox-appen til androidtelefoner. Du kan se en mere udførlig guide på Roblox’ hjemmeside her.

I Roblox laver spilleren en avatar som de kan ændre udseendet på og som repræsenterer dem, når de deltager i spil. Som spiller er man anonym og interagerer med andre anonyme avatarer, og ved intet om hvem, der sidder på anden side af skærmen. Anonymiteten har desværre ledt til situationer, hvor voksne har benyttet Roblox til at komme i kontakt med børn af forskellige problematiske årsager. Derfor er det vigtigt at sætte dig ind i, hvem dit barn interagerer med, når det spiller. Hvis du har oprettet en forælderbruger, kan du følge med i dit barns venneliste og løbende spørge ind til dem, du ikke ved hvem er. Brugere under 13 år kan ikke chatte direkte med andre brugere, men kan kun kan indgå i en fælleschat i det spil de er inde i. Under forældreindstillinger kan du slå chatten helt fra. Det skaber et ekstra værn mod uønskede oplevelser, men gør det også sværere for dit barn at deltage i spil, der kræver kommunikation mellem spillerne. Nogen spillere kan prøve at få dit barn til at deltage i chats/voice chats på en anden tjeneste, hvor der er færre chat restriktioner. De kan fx lokke med, at de vil bytte en genstand i spillet og bedre kan koordinere handlen i en privat chat.

Nøgne mennesker i et spil

Hej allesammen.

Jeg er en pige på 10 som bliver 11 om 3 uger.

For nogle dage siden spillede jeg er spil i roblox. Jeg troede det var sådan et familie spil. […] Så var der så en pige der sagde kom med mig jeg skal sige dig noget. På engelsk altså.

Så sagde ok og jeg gik med hende. Hun gik ind på sit værelse på et hotel og så låste hun døren så jeg ikke kunne komme ud. Så gik hun hen i sengen og tog sit tøj af. […]

Så sagde hun så “ COME ON! If You not do it i report You!”

Jeg vil jo ikke reportes så jeg gjorde hvad hun sagde. Jeg tog mit tøj af og lagde mig.

Jeg har bare så dårlig samvittighed of aner ikke hvad jeg skal gøre. […]

Pige på 10 år til BørneTelefonen

Roblox inddeler sit indhold i fire aldersgrupper, der åbner op for forskellige typer af indhold: Alle aldre, 9+, 13+ og 17+. Aldersbegrænsningerne er fastsat mere eller mindre vilkårligt og ikke ud fra nogle overordnede standarder eller retningslinjer. Når et spil har fået et aldersstempel, er det kun brugere med den alder, der kan se og tilgå indholdet. Derfor er det vigtigt, at du hjælper med at indstille dit barns alder korrekt, så barnet kun får adgang til alderssvarende indhold. Når alderen først er indstillet, kan den ikke ændres uden billedlegitimation eller en forælders godkendelse. Det er særligt grænsen ved 13 år, der låser op for mange af funktionerne i Roblox som fx chatfunktioner og muligheder for at handle med genstande. Vær opmærksom på, at det godt kan være frustrerende for dit barn fx at være den eneste i klassen, der er 12 og som endnu ikke kan benytte disse funktioner, men husk også, at der er en grund til at, at aldersbegrænsningerne findes.

Roblox er gratis at downloade og bruge. I stedet tjener Roblox penge igennem såkaldte mikrotransaktioner. Det foregår ved at bruge virkelige penge til at købe den virtuelle møntfod robux, der kan bruges til at købe ting som udklædning til brugerens avatar eller genstande som virtuelle kæledyr. Mange af de ting, der kan købes for robux kan også byttes og handles med andre spillere. Platformen har sin egen miniøkonomi, hvor udbud og efterspørgsel gør, at nogle varer har meget høj værdi, mens andre næsten er værdiløse og det muliggør, at man kan komme til at lave et byt, som man derefter bliver ked af.

De fleste handler foregår ved at én spiller inviterer en anden til et byt, hvorefter der åbnes et ’byttevindue’ som ses på billedet. I vinduet kan begge parter smide deres ønskede byttevarer ind, før de begge accepterer og byttet går igennem. Det er desværre ikke ualmindeligt at nogle spillere forsøger at snyde andre for at få deres genstande uden at give noget retur. Det kan fx ske ved, at en spiller ønsker sig noget dit barn har og lover at vende retur med noget endnu bedre uden nogensinde at gøre det. Det kan være en god idé at tale med dit barn om byttehandler på Roblox og fx at aftale, at dit barn altid holder sin byt indenfor det, der foregår i ét byttevindue. Dvs., at der undgås aftaler, hvor én spiller giver noget og først modtager senere eller hvor handlen af den ene eller anden årsag pludselig må fortsættes på en anden platform end Roblox.

Et byttevindue i spillet ’AdoptMe’, hvor én bruger har tilbudt et kæledyr og den anden endnu ikke har tilbudt noget.

Snapchat

Få viden om My AI og hjælp til dialogen med dit barn om Snapchat.

YouTube

Få gode råd til YouTube – fx når dit barn vil dele indhold eller følge influencere.

Logo for BørneTelefonen