Snapchat er en app, hvor brugerne deler billeder, videoklip og tekst med hinanden. Det helt særlige ved Snapchat er, at indholdet er indstillet til at forsvinde efter modtageren har set det. Herefter kan indholdet ikke åbnes igen.
Den funktion har været med til at gøre Snapchat til et flygtigt og ”hurtigt” socialt medie, hvor det indhold der deles, er mere hverdagsagtigt, umiddelbart og uredigeret end på fx Instagram. Aldersgrænsen for at oprette en profil på Snapchat er 13 år.
Det er normalt at børn og unge gemmer de snaps, de modtager, ved at tage et screenshot af deres skærm inden snappen forsvinder. Når der tages et screenshot af en snap, udløser det en besked herom til afsenderen. Men børn og unge har fundet måder at undgå at afsenderen ved at snappen er gemt ved fx at tage et billede af en snap på én mobil med kameraet fra en anden mobil. Der findes nu også apps, der kan gemme snaps uden at modtageren får besked. Man kan derfor aldrig vide sig helt sikker på, om den snap man har sendt, er slettet hos modtageren eller ej. De fleste børn og unge er klar over dette.
Børn og unge prøver grænser af og udforsker deres identitet og seksualitet. Deling af intime billeder af sig selv er for mange unge en del af dette – og Snapchat er pga. sin flygtige natur ofte blevet brugt til netop de “forbudte” billeder. Men billederne kan altså godt være blevet gemt selvom meningen var, at de straks skulle forsvinde.
Det kan du gøre:
Det er en udbredt praksis, at børn og unge tager screenshots af hinandens snaps med henblik på at bruge dem til at lave sjov på hinandens fødselsdage. Dette er typisk billeder, hvor personen på billedet med vilje gør sig grim, og billederne postes ofte på fødselarens Facebookside som en spøg.
Det kan du gøre:
Det er muligt at fortryde en tekst-snap ved at holde på den efter man har sendt den, men kun hvis modtageren ikke har åbnet beskeden endnu. Modtageren kan se, at der er blevet slettet en besked.
Man kan ikke fortryde billeder, som man har taget i Snapchat, men billeder og lydfiler der er sendt som beskeder kan slettes.
Det kan du gøre:
Mobning er relativt udbredt på Snapchat. Det kan virke fristende og mindre farligt at sende grimme beskeder, når de hurtigt forsvinder igen. Mobning på sociale medier er anderledes end mobning i skolegården på flere måder. Online mobning kan foregå på alle tidspunkter, så ofrene har “aldrig fri”. Man ved ikke hvem, der har set med, og det kan derfor føles som om, at hele verden er “med på den”, og at man er helt alene i situationen.
Mobning er ikke kun grimme ord og onde handlinger. Mobning er også at ignorere andre personer, og holde dem udenfor. På Snapchat kan det fx være at dem man snapper til aldrig snapper tilbage eller, at man er den eneste i klassen eller en gruppe, som ikke har modtaget dén snap, som de andre taler om. Mobningen kan derved skjule sig bag bevidste ikke-handlinger, som ikke er synlige for det blotte øje.
Det kan du gøre:
Det er ydmygende at blive udstillet som den, der aldrig får snaps, eller som bliver kaldt grimme ting på sociale medier. Børn og unge skammer sig ofte hvis de ikke har nogen venner eller bliver holdt udenfor.
Undersøgelser viser at voksne tit først opdager mobning, når deres barn fortæller om det. Angsten for at forældrene vil skandalisere og eskalere problemet ved fx at gå til de andre forældre eller klasselæreren, afholder ofte børn fra at fortælle deres problemer til nogen.
Det kan du gøre:
Mobning opstår i utrygge fællesskaber, hvor man mobber andre fordi man selv er bange for at være den, der står for skud. Det kan være dit barn selv har følt sig presset til at mobbe andre.
Det kan du gøre:
At have en streak kørende med en ven er udtryk for en relation – det er noget, man har sammen. Det kan være så vigtigt for børn og unge, at de uden tøven lader venner “babysitte” deres streaks (ved at give dem adgangskoden), hvis de fx skal på ferie i udlandet.
Mange har udviklet en særlig rutine for at huske at holde deres streaks i live. Fx sendes hver morgen en snap med ordene “gn” til alle de venner, man har streaks med (og det kan være mange!) Gn står for “godmorgen”.
En del børn og unge giver udtryk for, at det kan være irriterende at skulle holde liv i så mange streaks, som efterhånden er blevet mere upersonlige. Men de kan være nervøse for at sende et signal om, at et venskab ikke er vigtigt længere, hvis de opgiver deres streak.
Det kan du gøre:
Ens snapkonto kan være indstillet til, at alle kan kontakte en. Derfor har flere børn og unge oplevet, at fremmede har kontaktet dem med seksuelle hensigter.
Det kan du gøre:
Snapchat har et såkaldt Snap Map, som kan vise brugerens fysiske placering til andre brugere på et landkort. Denne funktion er i udgangspunktet slået til og mange børn og unge bruger funktionen til at se, hvor hinanden er. Det er vigtigt at være med i fællesskabet, og hvis dit barn oplever, at alle andre bruger funktionen, vil dit barn måske også få lyst til det.
En anden konsekvens af at dele sin fysiske placering er at virksomheder som fx restauranter og skobutikker kan reklamere til brugere i nærheden af deres butik. Disse virksomheder betaler Snapchat for at reklamere på app’en.
Det kan du gøre:
“Discover”-oversigten, som findes ved at swipe til venstre i Snapchat, består af en masse opslag og indhold fra bl.a. kendte, nyhedsmedier, underholdningsmedier og andre brugere. Ofte er disse opslag reklamer eller markedsføring for en person eller brand og kan også optræde i form af en quiz eller anden underholdning. Disse nye former for markedsføring forklædt som indhold kan være svære for børn og unge at gennemskue.
Det kan du gøre: