Mørkhåret dreng med headset på ligger på en sofa og kigger på Nintendo Switch

Spil og gaming

Rigtig mange børn elsker at spille. Spil kan både være sjove og lærerige, og mange børn er også en del af et socialt fællesskab i de forskellige spil.

På denne side får du viden om, hvad du skal være opmærksom på, når dit barn spiller, uanset om det drejer sig om småspil på en tablet eller gaming i form af større multiplayerspil.

Mand og dreng sidder på en sofa og kigger på en Nintendo Switch

3 gode råd om spil og gaming

Det kan være en god idé sammen at udforske de spil, der optager dit barn.

Spørg nysgerrigt ind til, hvad spillet går ud på, og hvorfor man gør som man gør indenfor spillets verden.

Det er også ok, at du fortæller dit barn, hvis der er noget, du bekymrer dig om. Kan man spille med fremmede? Koster spillet penge? Kan man komme til at holde nogen udenfor?

Rammer skaber tryghed, og det er helt i orden, at du sætter grænser for dit barns brug af spil. For at skabe gode rammer er det vigtigt, at du sætter dig ind i dit barns spilleverden og går i dialog med dit barn.

Fx er det vigtigt at forstå, at det kan være svært ”bare” at slukke, når man er lige ved at afslutte en mission sammen med klassekammeraterne. Det svarer til, at man bare lige skal løbe hjem fra fodboldbanen, selvom der er 10 minutter, til kampen faktisk er slut. Husk derfor, at det kan være en god idé at varsle dit barn i god tid, inden du vil have, at han eller hun lægger spillet fra sig.

Ligesom med andre ”skærmaktiviteter” handler det om balance. Når man skal vurdere, om ens barn spiller for meget, er det derfor mere væsentligt at se på, hvad spilletiden går ud over frem for hvor mange minutter, barnet spiller. Så hvis det går ud over fysisk aktivitet, søvn, samvær med familie og venner i det fysiske rum, kan der være tale om bekymrende spiladfærd.

Du kan få mere viden om skærmtid her.

Jeg spiller stadig Fortnite med nogle af min venner, men de drenge som går i min klasse siger at man er en taber hvis man spiller fortnite. Jeg elsker at spille Fortnite med 3 rigtig gode venner, men hvad skal jeg gøre hvis de drenge fra min klasse finder ud af at jeg spiller Fortnite og driller mig med det? 12-årig dreng til BørneTelefonen
Her for nyligt kom jeg til at kviksælge min vens 65 ratede spiller i FIFA, og nu er han meget ked af det. 10-årig dreng til BørneTelefonen

Lær spillet at kende

Når dit barn gerne vil spille et nyt spil, kan du sidde sammen med barnet de første gange, han/hun spiller spillet. Spørg ind til, hvorfor dit barn synes, at netop dette spil er sjovt, og hvad han/hun synes er svært og udfordrende ved det.

Hvem spiller dit barn med?

Børns Vilkårs undersøgelse viser, at børn, der spiller med nogen, de kender, føler sig mindre ensomme end børn, der spiller med nogen, de ikke kender. Spil er i høj grad en social aktivitet, og hvis den foregår i et trygt fællesskab med fx klassekammerater, kan den bidrage positivt til barnets trivsel. 

Ligesom andre fællesskaber kan også spilfællesskaber være utrygge eller anledning til konflikter mellem børnene. Hvis dit barn spiller med nogen fra klassen, kan du spørge ind til, om alle er med og husk at reagere, hvis du får mistanke om, at nogen udelukkes eller mobbes i forbindelse med spillet.

Hvis dit barn spiller med fremmede, kan der være ekstra grund til at være opmærksom på, om barnet møder ubehagelige ting som hårdt eller nedsættende sprog, eller om de bliver kontaktet af andre spillere i andre fora end selve spillet.

Intet er gratis! Så hvis et spil ikke koster noget at downloade, betaler man som regel med noget andet. I mange spil er der masser af ting, man kan tilkøbe. Det kan være nye baner i spil til mindre børn eller skins og lootboxes i større multiplayerspil.

I mange småspil er det i stedet reklamer, der er betalingsform. Der kan både være reklamer som popper op, når man spiller, eller man kan få en belønning ved at se en video, som typisk er en reklame.
Tal sammen om, hvad det er for reklamer, I støder på i jeres onlineliv. Det kan være ret sjovt at se på, hvor forskellige reklamer familiemedlemmer får og tale om hvorfor.

Med mindre børn kan du overveje, om det er bedre at købe betalingsversionen af en app, så barnet undgår reklamer.

Alle spil er designet til at fastholde opmærksomhed. Det ses i spillets ”gameplay”, som er den måde, spillet er opbygget på, hvor man hele tiden kan nå et højere level eller opnå nye belønninger.

Det er en god idé at tale om, hvad det er, der gør det svært at stoppe med at spille og vise forståelse for, at det er svært. Sig fx ”jeg kan godt forstå, det er svært at stoppe, derfor hjælper jeg dig med det.”

Ligesom med andre ”skærmaktiviteter” handler det om balance. Når man skal vurdere, om ens barn spiller for meget, er det derfor mere væsentligt at se på, hvad spilletiden går ud over frem for hvor mange minutter, barnet spiller. Så hvis det går ud over fysisk aktivitet, søvn, samvær med familie og venner i det fysiske rum, kan der være tale om bekymrende spiladfærd.

Du kan få mere viden om skærmtid her.

I nogle spil, som f.eks. Fortnite, er man på hold med andre, som man taler og lægger strategier med via head set. Ofte spiller børnene med nogen, de kender – f.eks. nogen fra klassen – og nogle gange spiller de med fremmede fra et helt andet land. Det kan ske, at tonen bliver meget hård, og flere børn har oplevet, at de tales til i et sprog, de ikke synes er rart.

Det er vigtigt at forstå, at det at game og være i digital kontakt, er ligeså virkeligt og vigtigt for børnene, som det sociale liv i sportshallen eller fritidsklubben. Derfor er det vigtigt, at man tager det alvorligt, hvis ens eget eller andre børn holdes udenfor, mobbes eller tales grimt til i spil. Tag en snak til det næste forældremøde om, hvordan I skal håndtere børnenes sociale liv.

Hvis dit barn oplever, at det hårde sprog kommer fra fremmede, kan I tale om, at det kan være en god idé simpelthen bare at slukke for lyden, så man ikke behøver at lytte til hårde og dumme kommentarer.

Spil som bl.a. Fortnite, Fifa, Counter Strike og Overwatch gør brug af såkaldte mikrotransaktioner. Det betyder, at man inde i spillet har mulighed for at købe nye kostumer, dansetrin og lignende – også kaldet ”skins”.

Udefra kan det synes som helt ligegyldige features, men inde i spillet kan tilkøbende være en måde “at være med på moden”, hvilket kan betyde rigtig meget for mange børn. Her er det vigtigt, at de voksne er gode til at gennemskue, at der altså er kommercielle interesser på spil, som man skal holde øje med og tale med sine børn om.

Vær også opmærksom på, at gratis på nettet ikke er gratis. Derfor er det en god idé at betale en startpris, så spillene ikke skal tjene penge ved at friste og lokke børn og unge til køb inde i spillene.

Temaer i familiens digitale hverdag

Familie sidder på en sofa og kigger på iPads
Far og datter ligger på en lilla dyne, hvor datteren holder en iPad
Brunhåret piger kigger ned på sin telefon, mens to piger i baggrunden taget er selfie.
To piger ligger på en dyne og kigger på en iPad.