Lyshåret pige med tegninger i ansigtet smiler til kameraet.

Ferier i en delt familie 

”Hvor må det være fedt at holde ferie to gange i sommerferien.” 

Sådan bliver skilsmissebørn ofte mødt af kammerater, der ”kun” har én familie. Og selvom det nok også kan være en af de sjovere ting ved at have forældre, der er skilt, er ferietiden for nogle børn i skilte familier ikke helt uden bekymringer og bange anelser. 

Det er også den tid, hvor både børn og voksne skal undvære hinanden i en længere periode. Børn kan bekymre sig for den forælder, der er derhjemme – eller de kan bekymre sig om, hvad de skal gøre, hvis de nu kommer til at savne. 

Hvad skal I tage højde for, når I planlægger samvær i ferien?  

Når I skal aftale feriesamværet, skal I tage hensyn til barnets alder, og hvor knyttet barnet er til hver af jer. Det har stor indflydelse på, hvor meget feriesamvær, I kan aftale.    

Jo ældre barnet er, jo mere feriesamvær, kan I aftale. Men det er altid vigtigt at være opmærksom på, hvordan det enkelte barn har det. For nogle børn kan en længere ferie med dig give den ro, de har brug for, og mulighed for at tilbringe længere tid sammen med dig uden afbrydelser. Omvendt kan to-tre ugers ferie for andre børn være for lang tid uden at se den anden forælder undervejs.  

Det er bedre at starte med en kortere ferie end en, der bliver for lang. Bliver ferien for lang, kan du risikere, at barnet vil savne den anden forælder for meget. Det kan betyde, at barnet får dårlige erfaringer og forbinder samværet med et stort savn. Det er bedre, at barnet har lyst til at have mere tid sammen med dig – og at I derfra udvider jeres ferietid gradvist. 

Ikke alle børn vil kunne rumme to ferier til udlandet lige efter hinanden. Det afhænger af det enkelte barn. Derfor er det også vigtigt at holde sig for øje, at barnet ikke nødvendigvis har brug for to udlandsrejser, selvom begge forældre har lyst til at tage dem med på en rejse.   

Hvis I ikke er enige

Bor barnet hos dig, må du ikke placere din ferie med dit barn på et tidspunkt, hvor der er samvær med den anden forælder. Hvis I ikke kan blive enige om, at samværet flyttes eller aflyses, kan du søge Familieretshuset om bortfald af samværet for den periode, du gerne vil afholde din ferie med barnet.    

Bor barnet ikke hos dig, og kan I ikke blive enige om, hvilket feriesamvær, du skal have med dit barn, kan du henvende dig til Familieretshuset.  

Du kan læse mere om reglerne for samvær i ferien på Familieretshusets hjemmeside.  

Børns Vilkårs anbefalinger til ferierne

Ferier er en tid til nærvær, men også en tid, hvor børn kan komme til at savne og bekymre sig. Læs vores anbefalinger her til at tilrettelægge ferien i en delt familie her.

Planlæg i god tid, hvordan ferier skal fordeles, så alle – også barnet – ved, hvor meget barnet skal være hos jer hver især.

Tal med hinanden om, hvordan I håndterer barnets savn af den anden forælder på jeres ferie, hvis det skulle opstå. Kan barnet FaceTime, ringe eller sende sms? At være væk fra en forælder i uger ad gangen uden at have kontakt kan være meget svært for et barn.

Undlad at tage kontakten til den anden forælder i ferien på de tidspunkter, hvor barnet er mest træt og sårbar, fx lige inden sengetid. Prøv om det kan være på tidspunkter, hvor barnet har haft en sjov eller spændende oplevelse at fortælle om.

Vis dit barn, at du nok skal klare dig i den tid, barnet er på ferie med den anden forælder. Fortæl, at du er spændt på at høre om de gode oplevelser, som barnet skal have på ferien med den anden forælder.

Vis ikke over for barnet, hvis du er bekymret for, hvordan det nu skal gå med den anden forælders ferie med barnet. Barnet vil typisk opfange din bekymring – og det vil være den bekymring, du sender dit barn afsted på ferie med.

Et spædbarn har brug for forudsigelighed og vante rammer. Derfor er det bedst, at jeres barn bliver hos den forælder, det bor hos, over ferien. I kan evt. aftale dagsbesøg, hvis jeres barn er helt tryg ved og vant til samværsforælderen.

For de små børn (ca. 1-3 år) kan der fx aftales et par forlængede weekender. Er barnet vant til samvær i en periode, der svarer til en forlænget weekend, kan der aftales op til en halv uge ad gangen. Hvis I kan tale sammen og bevare den gode stemning, kan I overveje at bruge nogle feriedage sammen.

Hvis barnet ikke før har været vant til samvær med overnatning, så lad ikke ferien være det tidspunkt, hvor I starter med flere overnatninger i træk. Start i det små med en enkelt overnatning, og udvid langsomt i takt med, at barnet bliver mere trygt.

Mindre børn (ca. 3-6 år), der er vant til at bo på skift i to hjem, kan som regel holde ferie en uge ad gangen med hver forælder.

For de større børn (fra 6 år og op) kan der for eksempel aftales en længere ferie på 2-3 uger afhængig af barnets tilknytning til forældrene. Nogle børn synes dog, at tre uger kan være for længe. Der kan for de større børn fx aftales to sammenhængende uger og en uge på et andet tidspunkt.

Lyshåret pige med tegninger i ansigtet smiler til kameraet.

Livet i en delt familie

Lyshåret kvinde med en taske i hånden krammer en lyshåret dreng.

Skiftedage

Skiftedage er noget, mange børn oplever som svære og ind imellem helt uoverskuelige. Men selvom dit barn har to hjem, kan skiftedagen godt blive tryg og overskuelig.

Brunhåret pige på en sofa kigger på en iPad.

Hverdagen

Børn i delte familier har brug for, at deres forældre ved, hvad barnet oplever hos den anden forælder og hjælper med at skabe sammenhæng og holde styr på hverdagen. Få gode råd her.

Brunhåret mand og lyshåret dreng læser en billedbog.

Nye familier

Der er meget at forholde sig til og tage højde for, når en eller begge forældre får en ny kæreste. Læs mere om, hvordan og hvornår børnene skal involveres i nye forhold.

Ældre mand med lyshåret dreng på skuldrende smiler til kameraet.

Bedsteforældre

Når børn rammes af skilsmisse, kan bedsteforældre blive ekstra betydningsfulde. Få råd til, hvordan du som bedsteforælder bedst støtter børnene i skilsmissen.

Sløret, brunhåret pige i baggrunden holder en stjernekaster, der er i fokus.

Konfirmation og mærkedage

Èn jul eller flere? Skal alle samles til konfirmationen? Mærkedage og højtider kan være svære for børn i delte familier. Få viden om, hvad I skal tage højde for her.