Skolernes sommerferie står for døren, og for mange børn betyder det rejser, udflugter og samvær med forældrene.
For nogle børn kan forældrenes skilsmisse og ferie være en svær kombination, fordi de pludselig skal være en del af to sæt ferieplaner.
”Fra BørneTelefonen ved vi, at børn har brug for, at deres forældre kan samarbejde om, hvordan ferien skal foregå. Det er samtidig vigtigt, at barnet får lov til at fortælle, at det glæder sig til ferien – hos både mor og far – og at forældrene kan glæde sig på barnets vegne.” siger Bente Boserup, seniorkonsulent i Børns Vilkår. Hun minder om, at ferien ikke skal være en konkurrence mellem forældrene, hvor det handler om, hvem der kan afholde den ’bedste’ ferie – men derimod at forældrene er nærværende.
Vi har samlet fem gode råd til sommerferien for skilsmissefamilien, så den bliver en god oplevelse for alle:
Tal med hinanden og lav aftaler omkring, hvordan I håndterer barnets savn af den anden forælder på jeres ferie, hvis det skulle opstå. Kan barnet ”skype”, ringe eller sende en sms? At være væk fra en forælder i uger ad gangen uden at have kontakt kan være meget svært for et barn.
Undlad at tage kontakten til den anden forælder i ferien på de tidspunkter, hvor barnet er mest træt og sårbar, f.eks. lige inden sengetid. Prøv, om det kan være på tidspunkter, hvor barnet har haft en sjov eller spændende oplevelse at fortælle om.
Vis ikke over for barnet, at du er bekymret for, hvordan det nu skal gå med den anden forælders ferie med barnet. Det vil være den bekymring, du sender dit barn afsted på ferie med.
Vis derimod dit barn, at du nok skal klare dig i den tid, barnet er på ferie med den anden forælder – og fortæl, at du er spændt på at høre om de gode oplevelser, som barnet skal have på ferien.
Nærværet fra forældrene er det vigtigste. På BørneTelefonen hører vi jævnligt, at noget af det, mange børn savner i hverdagen, er, at de voksne netop har tid og er nærværende. Det kan være små ting som at have tid til at spille et spil eller at have tid til at snakke sammen.
For barnets skyld er det vigtigt at acceptere, at ferie ikke handler om at fare rundt i seks uger til skemalagte aktiviteter. Indlæg pauser, hvor barnet har mulighed for at slappe af. På den måde undgår I, at barnet er mere træt, når det vender tilbage fra ferie, end da barnet tog afsted.
Nyhedsbrevet er til dig, som gerne vil vide mere om, hvordan vi sammen kan gøre det bedre for børn og unge i Danmark. Her får du fx gode råd til at forebygge mobning og svigt, gøre skilsmissen lettere og lære dine børn at navigere i en digital verden.