Bedsteforældre har en stor plads i mange børns liv

Når børn rammes af skilsmisse, bliver bedsteforældre ekstra betydningsfulde. Når hjemmet opløses, og mor og far er kede af det og måske ikke kan tale sammen, kan bedsteforældrene være den trygge base. Deres hjem kan være det sted, hvor alt er, som det plejer.

Men bedsteforældrene er naturligvis også ramt. De fleste solidariserer sig måske mest med deres eget ”barn” og bliver fyldt af vrede i forhold til svigersøn eller -datter. Det kan få alvorlige konsekvenser for børnene.

I nogle tilfælde kommer det til at betyde, at de – ud over tabet af et hverdagsliv med både mor og far – også mister det værdifulde samvær med deres bedsteforældre.

Andre børn oplever, at de beholder kontakten med deres bedsteforældre, men at mormor taler nedsættende om far, eller at farfar nægter at tale om mor. Bedsteforældre støtter derfor bedst op om deres børnebørn ved at forholde sig så neutrale som muligt, så børnene får et trygt frirum.

Min farmor er begyndt at blive sur på min mor. Det er meget irriterende. Det var noget med et vaskemiddel. Det hed Vanish. Jeg har set det i reklamerne. Det fjerner pletter med det samme – det er rigtig godt. Det bruger min mor. Før min mor og far blev skilt, var min farmor og min mor enige om, at det var rigtig godt.
Men efter de er blevet skilt, synes min farmor ikke, det er så godt alligevel… Det er irriterende. Min mor har ikke gjort hende noget.
Dreng, 12 år

Børns Vilkårs anbefalinger til bedsteforældre:

  • Omtal begge forældre positivt, når børnene er til stede
  • Vær ”barnets stemme” uden at holde med mor eller far
  • Invitér ekssvigersøn eller -datter sammen med barnebarn til kaffe eller lignende
  • Bak op om det gode samarbejde forældrene imellem
  • Tag godt imod svigerdatter eller -søns nye kæreste
  • Giv børnebørnene lov til at tale positivt om begge forældre
  • Invitér også nye søskende ind i familien

Skilsmisseguiden