Sådan organiserer du en god skiftedag

De dage, hvor barnet skal skifte fra mor til far og tilbage igen, er ofte dage med en særlig stemning. Det kan være lidt trist at sige farvel til mor, og barnet vil måske samtidig glæde sig til at skulle bo hos far. Giv derfor barnet tid og rum til at falde til ro

Far glæder sig også. Efter at have haft nogle dage med tid til venner, arbejde og sig selv, er det nu tid til at koncentrere sig om barnet. Så far vil gerne høre en hel masse om, hvad der er sket siden sidst, og der er flere aktiviteter linet op med bedsteforældre og venners børn.

Men barnet vil ofte have brug for at omstille sig fra det ene hjem til det andet. Det er ikke ualmindeligt, at barnet vil have brug for at sidde ved computeren og ikke snakke for meget.

 Hør ekspertens råd om barnet og de to hjem

Hjælp dit barn med at pakke

Børn i deleordninger er som regel gode til at pakke, da de gør det flere gange om måneden. Men de vil alligevel have brug for hjælp fra den forælder, de skal væk fra. Meget skal huskes: Skolebøger, fodboldstøvler, svømmetøj og mobil.

Det er rigtig rart for barnet, hvis I sammen sikrer jer, at alt er med. Og skulle der være glemt en enkelt ting eller to, vil I kunne nå at aftale, hvordan I får løst problemet, så det ikke bliver barnets ansvar.
På den måde er I med til at sørge for, at barnet føler, der bliver taget hensyn til det, og at I som forældre tager ansvar.

Tag selv imod barnet på skiftedagen

Nogle børn oplever, at en biologisk forælder stort set aldrig tager imod – men at det er stedforælderen i stedet. Det kan der selvfølgelig være mange gode grunde til. Men prøv, om I kan organisere skiftedagen, så barnet får mulighed for at blive modtaget af dig, den biologiske forælder.
For det er dig barnet særligt har savnet og dig, barnet glæder sig til at komme hen til. Og nogle børn vil opleve det som ligegyldighed, hvis du altid overlader dette til din nye partner.

Børns Vilkår anbefaler i forhold til skiftedagen:

  • Respektér barnets behov for at omstille sig
  • Prioritér som biologisk forælder at være den, der tager imod barnet på skiftedagen
  • Drik en kop kaffe sammen, mens barnet stille og roligt får pakket ud og får slået sig ned
  • Udskyd de store planer og projekter til dagen efter. Børn kan have brug for lidt tid til at omstille sig i deres eget tempo
  • Tag ansvar for det praktiske. Både når barnet skal pakke ud og pakke ned. Tjek, at yndlingsbukserne er kommet med ned i tasken
  • Skæld ikke barnet ud over noget, der er glemt hos den anden forælder. Børn, der bor i to hjem skal huske dobbelt så meget som andre børn
  • Informér gerne skole og institution om, hvornår der er skiftedag, da nogle børn kan reagere på disse dage
  • Respektér, hvis dit barn har noget, det gerne vil – fødselsdag hos en veninde for eksempel. Det er vigtigt, at barnet kan være med til aktiviteter med kammeraterne, også selv om de falder på skiftedagen. Barnet skal ikke tage hensyn til, at du måske har gået en uge og glædet dig til, at barnet kommer over til dig.

Skilsmisseguiden