Lyshåret kvinde med en taske i hånden krammer en lyshåret dreng.

Sådan organiserer du en god skiftedag 

De dage, hvor barnet skal skifte hjem, er ofte dage med en særlig stemning. Det kan være lidt trist at sige farvel til den ene forælder, og barnet vil måske samtidig glæde sig til at skulle bo hos den anden.  

Børn har ofte brug for at omstille sig fra det ene hjem til det andet. Det kan fx være, at skolebarnet trækker sig tilbage til sit værelse og fordyber sig i et computerspil eller andet. Eller at det lidt mindre barn har behov for meget tid, nærvær og kram fra dig for at kunne finde ro i skiftet fra det ene hjem til det andet. 

Anerkend dit barns følelser på skiftedagen 

Skiftedage kan være svære, og børn har brug for, at der er plads til de svære følelser. Nogle børn kan blive kede af det aftenen inden og måske reagere stærkere på noget, de ikke plejer at blive så frustrerede eller kede af det over. Nogle børn kan give udtryk for, at de hellere vil blive, hvor de er, eller begynde at forhandle sig frem til en anden aftale. Vær med dit barn i følelserne, og prøv at sætte ord på det, du tror dit barn er ramt af: ”Skiftedagene kan være irriterende, hva? Jeg kan godt forstå, at det er frustrerende. Kom her og sid hos mig”. 

Giv gerne lidt længere line på skiftedagen: Irettesættelser kan vente til dagen efter, når barnet er fyldt op af din kærlighed og positive opmærksomhed. En ekstra godnathistorie kan også være ok på skiftedagen. Forbered evt. aftensmad dagen inden, så du kan være nærværende, hvis barnet bliver ramt af svære følelser. 

Hjælp dit barn med at pakke 

Børn i deleordninger er som regel gode til at pakke, fordi de gør det flere gange om måneden. Men de vil alligevel have brug for hjælp fra den forælder, de skal væk fra. Meget skal huskes: Skolebøger, fodboldstøvler, svømmetøj og opladeren til mobilen.  

Det er rigtig rart for barnet, hvis I sammen sikrer jer, at alt er med. Og skulle der være glemt en enkelt ting eller to, vil I kunne nå at aftale, hvordan I får løst problemet, så det ikke bliver barnets ansvar. 
På den måde er I med til at sørge for, at barnet oplever, at I som forældre tager ansvar, og at barnet ikke ender med at stå uden skoleopgaver og biblioteksbøger, der skal afleveres, eller andre ting, der er vigtige for barnet at have med sig.  

Børns Vilkårs anbefalinger til skiftedagen 

Skiftedage er noget mange børn i delte familier kan opleve som svære og indimellem uoverskuelige. Men selvom jeres barn har to hjem, kan skiftedagen godt blive tryg og overskuelig. Det afhænger af, hvordan I får samarbejdet.

Prioritér som forælder at være den, der tager imod barnet på skiftedagen, frem for en bonusforælder.

Sørg for at bevare den gode stemning og tal om de ting, barnet er optaget af for tiden. Udskyd de store planer og projekter til dagen efter. Børn kan have brug for tid til at omstille sig i deres eget tempo.

Anerkend barnets følelser, og hjælp med at håndtere dem ved at sætte dig i øjenhøjde, lægge en hånd om dit barn, tilbyde et skød at sidde på og sige til barnet, at du godt kan forstå at det er frustrerende at skifte.

Tag ansvar for det praktiske. Både når barnet skal pakke ud og pakke ned. Tjek, at yndlingsbukserne er kommet med i tasken.

Skæld ikke barnet ud eller bebrejd den anden forælder foran barnet, hvis noget er glemt i det andet hjem. Børn, der bor i to hjem, skal huske dobbelt så meget som andre børn.

Informér skole og institution om, hvornår der er skiftedag, da nogle børn kan reagere på disse dage og har brug for at blive mødt med ekstra varme og forståelse.

Respektér, hvis dit barn har noget, det gerne vil – fx fødselsdag hos en veninde. Det er vigtigt, at barnet kan være med til aktiviteter med kammeraterne, også selv om de falder på skiftedagen. Så selvom du glæder dig til at se dit barn, er det vigtigt at respektere, hvis dit barn har andre planer.

Undgå så vidt muligt at aflevering og hentning ifm. skiftedagen foregår i dagtilbud eller skole. Hvis I har svært ved at samarbejde kan det dog i en periode være det bedste for barnet, så det ikke skal mærke jeres konflikter eller misstemning, når I afleverer barnet til hinanden.

Særligt små børn spejler deres forældres følelser. Hvis du selv er urolig og bekymret på skiftedagen, kan det få dit barn til at klynge sig til dig og blive utryg.

Du skal ændre dit cookiesamtykke, for at se dette indhold.
Lyshåret kvinde med en taske i hånden krammer en lyshåret dreng.

Det er techgiganters svigt af børn og unge ikke