Sløret, brunhåret pige i baggrunden holder en stjernekaster, der er i fokus.

Sådan gør I med konfirmation og mærkedage 

Mange børn, der har skilte forældre, oplever, at mærkedage som jul, fødselsdag og konfirmation kan være svære. Her bliver det ekstra tydeligt, at familien er splittet, og mange børn har et ønske om, at alle kan være sammen. 

Nogle familier fortsætter med at holde fælles fødselsdage og fælles juleaftener efter skilsmissen, men når nye familier opstår vælger flere, at børnene på skift er hos den ene og den anden forælder. I nogle familier kan det være det rigtige at gøre, og i nogle familier er det en god idé at holde fast i traditionen om fortsat at være sammen.  

Hvis det giver bedst mening at holde jul på skift, er det en hjælp, at I anerkender, at det kan være et stort tab for barnet at undvære den ene forælder på fx juleaften eller sin fødselsdag. Giv barnet plads til at dele sine følelser, uanset om det er vrede, sorg eller lettelse, barnet står tilbage med. 

Børns Vilkårs anbefalinger til højtider, konfirmation og fødselsdage

Mærkedage og højtider kan være svære for børn i delte familier. Læs vores anbefalinger til de forskellige højtider her.

Det er ikke alle børn, der synes, det er sjovt at holde jul to gange lige efter hinanden. Og mange ønsker, at begge deres forældre kan være med juleaften.

Undgå, at barnets juledage er pakket for tæt med arrangementer hos den ene og den anden familie. Det er vigtigt, at der også er tid til at omstille sig og til at slappe af.

Nogle børn får lov til selv at vælge, hvor de vil være, men det kan være alt for svært for dem. Børnene vil ofte vælge at være hos den voksne, der ellers ville komme til at sidde alene. I den bedste mening kan forældrene komme til at lægge et stort pres på barnet, som kan komme til at føle, at de skal vælge, hvem de holder mest af. Og det er et umuligt valg for et barn.

Børns Vilkårs anbefalinger til julen

 • Forsøg at lægge jeres egne følelser og ønsker til side, når I skal planlægge og afholde julen. Det vigtigste er, at børnene får en god jul.
 • Tænk over, hvor mange julefejringer jeres barn kan magte alt efter alder og temperament.
 • Overvej, om I kunne finde på andre hyggelige juletraditioner end flere gentagende juleaftener i træk.
 • Tal med dit barn om julen og om hvilke traditioner, der er vigtige for barnet. Undlad at spørge: ”Hvor vil du gerne holde jul i år?”. Det kan sætte dit barn i en svær loyalitetskonflikt. Spørg hellere: ”Hvad kan du bedst lide ved julen?” og ”hvad er sværest ved den måde, vi holder jul på?”
 • Spørg barnet, om barnet har brug for hjælp til at købe eller lave gaver til den anden forælder. Det sender et positivt signal.
 • Tal med barnets anden forælder om koordinering af julegaver og fordel det imellem jer. Undgå at overgå hinanden.
 • Undgå at give gaver, som kun må blive hos dig. En gave til dit barn tilhører dit barn og bør derfor også være noget, som dit barn bestemmer over og må tage med sig hos den anden forælder.
 • Vær opmærksom på, at børn også har brug for bare at slappe af i julen og hygge sig med sine gaver. Sørg for, at der er plads til disse stunder for dit barn.

Det er dejligt for de fleste børn, hvis I kan være sammen på deres fødselsdag. Selv små børn giver udtryk for, at det er vigtigt, at både mor og far er der, når de vågner på deres fødselsdag.

Men vær opmærksom på, hvordan jeres barn oplever situationen. I skal ikke for enhver pris holde fast i, at fødselsdagen skal være fælles. Hvis I skændes og skaber anspændt stemning, som barnet lider under, er det bedre at dele jer op.

Konfirmationen er en helt særlig oplevelse, som kun kommer én gang i livet for jeres barn.

Selvom børn kan have affundet sig med to fødselsdage, to juleaftener og så videre, giver rigtig mange børn udtryk for, at de kun vil have én konfirmation. Og den skal foregå med alle de voksne, som barnet holder af. De drømmer om, at både mor og far er en del af denne dag. Det er dog ikke altid lige let, hvis festen skal planlægges og holdes sammen.

Hvis konfliktniveauet mellem jer er så højt, at der ikke kan blive tale om én fælles fest, har barnet også krav på at få det at vide – og på at få et ærligt svar på, hvorfor tingene er, som de er. Det er vigtigt, at I som voksne tager ansvaret på jer og anerkender barnets sorg over, at festen ikke kommer til at leve op til barnets oprindelige drømme.

Børns Vilkårs anbefalinger til konfirmationen

 • Tænk over, hvilken type fejring der giver barnet den bedste dag. Og om både mor og far kan være til stede på samme tid uden at lægge en dæmper på stemningen.
 • Inddrag eventuelt en neutral person, som kan hjælpe jer med at finde kompromisser og opstille nogle spilleregler for planlægningen og afholdelse af festen.
 • Tag ansvar for jeres beslutning, hvis I ikke begge kan være en del af konfirmationsdagen – og fortæl det i god tid til jeres barn. Forsøg at rumme barnets eventuelle skuffelse og sorg over, at det ikke er muligt, at I begge er med.
 • Afstem gaveniveau, og køb eventuelt en gave sammen.
Sløret, brunhåret pige i baggrunden holder en stjernekaster, der er i fokus.

Det er techgiganters svigt af børn og unge ikke