Mærkedage som jul, fødselsdag og konfirmation kan give spekulationer og bekymringer for børn i skilsmisse, fordi børnene bliver mindet om det tab, en skilsmisse er. Det bliver for eksempel på en fødselsdag ekstra tydeligt, at barnets familie er blevet splittet. Og det er her, der kan være et ønske om, at alle kan være sammen.
Nogle familier fortsætter med at holde fælles fødselsdage og fælles juleaftener efter skilsmissen, men når nye familier opstår, ender det ofte med, at børnene på skift er hos mor og far. I skal overveje, om det reelt er den rigtige løsning. For selv om en løsning er retfærdig for de voksne, er det ikke sikkert, det er den mest børnevenlige model.
Jeg skal vælge, hvor jeg vil holde jul, og jeg synes, den rolle er svær. Min mor snakker meget grimt om min fars nye kæreste, og jeg er bange for, at mor bliver ked af det, hvis jeg vælger at holde jul hos min far.Pige, 12 år
Et eksempel er en pige, der de første 12 år af sit liv har holdt jul hos sin fars familie, hvor også mange andre børn deltog. Nu er mor og far blevet skilt, og nu hedder det én jul til far og én jul til mor. Her kan en mere børnevenlig løsning være, at pigen fik lov til at holde fast i den tradition, hun holder så meget af. Og så må mor opbygge sin egen juletradition, selvom de fleste forældre vil synes, at netop juleaften er en aften, hvor det er ekstra hårdt at undvære sine børn.
Andre børn kæmper sig igennem to til tre juleaftener og op til fire julefrokoster, fordi så mange voksne i familien elsker dem og vil se julelysene i barnets øjne. Efter juleferien møder disse børn op i skole og institution helt udmattede af alle disse arrangementer, hvor de skulle leve op til mange voksnes forventninger.
Nogle børn får lov til selv at vælge, hvor de vil være, men det kan være alt for svært for dem. Børnene vil ofte vælge at være hos den voksne, der ellers ville komme til at sidde alene. I den bedste mening kan forældrene komme til at lægge et stort pres på barnet, der føler, han skal vælge, hvem han holder mest af. Og det er selvsagt et umuligt valg for et barn.
Husk at børnene også skal nå at slappe af i julen.
Det er dejligt for de fleste børn, hvis I kan være sammen ved disse anledninger. Men vær opmærksom på, hvordan jeres barn oplever situationen. Det nytter ikke noget at holde fast ved, at det skal være fælles med både far og mor, hvis I skændes og skaber anspændt stemning, som barnet lider under
Konfirmationen er en helt særlig oplevelse, som kun kommer en gang i livet for jeres barn.
Selvom børn kan have affundet sig med to fødselsdage, to juleaftener og så videre, giver rigtig mange børn udtryk for, at de kun vil have én konfirmation. Og den skal foregå med alle de voksne, som barnet holder af. De drømmer om, at både mor og far er en del af denne dag. Det er dog ikke altid lige let, når festen skal planlægges og holdes sammen.
Hvis konfliktniveauet mellem jer er så højt, at der ikke kan blive tale om én fælles fest, har barnet også krav på at få det at vide – og på at få et ærligt svar på, hvorfor tingene er, som de er. Det er vigtigt, at I som voksne tager ansvaret på jer og anerkender barnets sorg over, at festen ikke kommer til at leve op til barnets oprindelige drømme.