Mange børn, der har skilte forældre, oplever, at mærkedage som jul, fødselsdag og konfirmation kan være svære. Her bliver det ekstra tydeligt, at familien er splittet, og mange børn har et ønske om, at alle kan være sammen.
Nogle familier fortsætter med at holde fælles fødselsdage og fælles juleaftener efter skilsmissen, men når nye familier opstår vælger flere, at børnene på skift er hos den ene og den anden forælder. I nogle familier kan det være det rigtige at gøre, og i nogle familier er det en god idé at holde fast i traditionen om fortsat at være sammen.
Hvis det giver bedst mening at holde jul på skift, er det en hjælp, at I anerkender, at det kan være et stort tab for barnet at undvære den ene forælder på fx juleaften eller sin fødselsdag. Giv barnet plads til at dele sine følelser, uanset om det er vrede, sorg eller lettelse, barnet står tilbage med.
Mærkedage og højtider kan være svære for børn i delte familier. Læs vores anbefalinger til de forskellige højtider her.
Det er ikke alle børn, der synes, det er sjovt at holde jul to gange lige efter hinanden. Og mange ønsker, at begge deres forældre kan være med juleaften.
Undgå, at barnets juledage er pakket for tæt med arrangementer hos den ene og den anden familie. Det er vigtigt, at der også er tid til at omstille sig og til at slappe af.
Nogle børn får lov til selv at vælge, hvor de vil være, men det kan være alt for svært for dem. Børnene vil ofte vælge at være hos den voksne, der ellers ville komme til at sidde alene. I den bedste mening kan forældrene komme til at lægge et stort pres på barnet, som kan komme til at føle, at de skal vælge, hvem de holder mest af. Og det er et umuligt valg for et barn.
Det er dejligt for de fleste børn, hvis I kan være sammen på deres fødselsdag. Selv små børn giver udtryk for, at det er vigtigt, at både mor og far er der, når de vågner på deres fødselsdag.
Men vær opmærksom på, hvordan jeres barn oplever situationen. I skal ikke for enhver pris holde fast i, at fødselsdagen skal være fælles. Hvis I skændes og skaber anspændt stemning, som barnet lider under, er det bedre at dele jer op.
Konfirmationen er en helt særlig oplevelse, som kun kommer én gang i livet for jeres barn.
Selvom børn kan have affundet sig med to fødselsdage, to juleaftener og så videre, giver rigtig mange børn udtryk for, at de kun vil have én konfirmation. Og den skal foregå med alle de voksne, som barnet holder af. De drømmer om, at både mor og far er en del af denne dag. Det er dog ikke altid lige let, hvis festen skal planlægges og holdes sammen.
Hvis konfliktniveauet mellem jer er så højt, at der ikke kan blive tale om én fælles fest, har barnet også krav på at få det at vide – og på at få et ærligt svar på, hvorfor tingene er, som de er. Det er vigtigt, at I som voksne tager ansvaret på jer og anerkender barnets sorg over, at festen ikke kommer til at leve op til barnets oprindelige drømme.
Har du et spørgsmål om skilsmisse? Skriv til vores rådgivere i SkilsmisseBrevkassen.
Brevkassen er anonym, og du kan spørge om alt i forhold til, hvordan du støtter børn i skilsmissen.
Vi forsøger at svare på så mange spørgsmål som muligt.
ForældreTelefonen hos Børns Vilkår tilbyder gratis anonym børnefaglig rådgivning til både forældre, bonusforældre, bedsteforældre, naboer m.v.
Ring anonymt på tlf. 35 55 55 57