Sådan gør du med konfirmation og mærkedage

Mærkedage som jul, fødselsdag og konfirmation kan give spekulationer og bekymringer for børn i skilsmisse, fordi børnene bliver mindet om det tab, en skilsmisse er. Det bliver for eksempel på en fødselsdag ekstra tydeligt, at barnets familie er blevet splittet. Og det er her, der kan være et ønske om, at alle kan være sammen.

Nogle familier fortsætter med at holde fælles fødselsdage og fælles juleaftener efter skilsmissen, men når nye familier opstår, ender det ofte med, at børnene på skift er hos mor og far. I skal overveje, om det reelt er den rigtige løsning. For selv om en løsning er retfærdig for de voksne, er det ikke sikkert, det er den mest børnevenlige model.

Jeg skal vælge, hvor jeg vil holde jul, og jeg synes, den rolle er svær. Min mor snakker meget grimt om min fars nye kæreste, og jeg er bange for, at mor bliver ked af det, hvis jeg vælger at holde jul hos min far. Pige, 12 år

En jul eller flere?

Et eksempel er en pige, der de første 12 år af sit liv har holdt jul hos sin fars familie, hvor også mange andre børn deltog. Nu er mor og far blevet skilt, og nu hedder det én jul til far og én jul til mor. Her kan en mere børnevenlig løsning være, at pigen fik lov til at holde fast i den tradition, hun holder så meget af. Og så må mor opbygge sin egen juletradition, selvom de fleste forældre vil synes, at netop juleaften er en aften, hvor det er ekstra hårdt at undvære sine børn.

Andre børn kæmper sig igennem to til tre juleaftener og op til fire julefrokoster, fordi så mange voksne i familien elsker dem og vil se julelysene i barnets øjne. Efter juleferien møder disse børn op i skole og institution helt udmattede af alle disse arrangementer, hvor de skulle leve op til mange voksnes forventninger.

Nogle børn får lov til selv at vælge, hvor de vil være, men det kan være alt for svært for dem. Børnene vil ofte vælge at være hos den voksne, der ellers ville komme til at sidde alene. I den bedste mening kan forældrene komme til at lægge et stort pres på barnet, der føler, han skal vælge, hvem han holder mest af. Og det er selvsagt et umuligt valg for et barn.

Børns Vilkårs anbefalinger i forhold til julen:

 • Tænk over, hvor mange julefejringer jeres barn kan magte alt efter alder og temperament.
 • Overvej, om I kunne finde på andre hyggelige juletraditioner end flere gentagende juleaftener i træk
 • Tal med dit barn om julen og hvilke traditioner, der er vigtige for ham/hende. Undlad at spørge: ”hvor vil du gerne holde jul i år?”, da det kan sætte dit barn i en svær loyalitetskonflikt. Spørg hellere: ”hvad kan du bedst lide ved julen?” og ”hvad er sværest ved den måde, vi holder jul på?”
 • Spørg barnet om han/hun har brug for hjælp til at købe eller lave gaver til den anden forældre. Det sender et positivt signal
 • Tal med barnets anden forælder om en koordinering af julegaver og fordel det imellem jer. Undgå at overgå hinanden
 • Undgå at give gaver, som kun må blive hos dig. En gave til dit barn tilhører dit barn og bør derfor også være noget, som dit barn bestemmer over
 • Vær opmærksom på, at børn også har brug for bare at slappe af i julen og hygge sig med sine gaver. Sørg for, at der er plads til disse stunder for dit barn.

Børnepanelets råd til forældre: Sådan bliver julen god for os

 • Tal med barnet om julen og hvilke traditioner, der er vigtige for barnet. Undlad at spørge: ”Hvor vil du gerne holde jul i år?”, da det kan være en svær situation. Spørg hellere: ”Hvad kan du bedst lide ved julen?” og ”Hvad er sværest ved den måde, vi holder jul på?”
 • Vær åben over for, at der kan være andre måder at holde jul på. Barnets behov kan ændre sig med tiden
 • Lad barnet selv bestemme over sin gave. Gaven tilhører barnet. Undgå derfor at give gaver, som kun må blive hos den ene forælder
 • Tal med barnet om, hvor og hvornår de helst vil åbne gaven fra den forælder, der ikke er til stede juleaften
 • Lav nye, gode traditioner

Husk at børnene også skal nå at slappe af i julen.

Det er dejligt for de fleste børn, hvis I kan være sammen ved disse anledninger. Men vær opmærksom på, hvordan jeres barn oplever situationen. Det nytter ikke noget at holde fast ved, at det skal være fælles med både far og mor, hvis I skændes og skaber anspændt stemning, som barnet lider under

Konfirmationen er en helt særlig oplevelse, som kun kommer en gang i livet for jeres barn.

Selvom børn kan have affundet sig med to fødselsdage, to juleaftener og så videre, giver rigtig mange børn udtryk for, at de kun vil have én konfirmation. Og den skal foregå med alle de voksne, som barnet holder af. De drømmer om, at både mor og far er en del af denne dag. Det er dog ikke altid lige let, når festen skal planlægges og holdes sammen.

Hvis konfliktniveauet mellem jer er så højt, at der ikke kan blive tale om én fælles fest, har barnet også krav på at få det at vide – og på at få et ærligt svar på, hvorfor tingene er, som de er. Det er vigtigt, at I som voksne tager ansvaret på jer og anerkender barnets sorg over, at festen ikke kommer til at leve op til barnets oprindelige drømme.

Børns Vilkårs anbefalinger i forhold til konfirmationen:

 • Tænk over, hvilken type fejring barnet er bedst tjent med. Og om både mor og far kan være til stede på samme tid, uden det lægger en dæmper på stemningen
 • Inddrag eventuelt en neutral person, som kan hjælpe jer med at indgå kompromisser og opstille nogle spilleregler for planlægningen og afholdelse af festen
 • Tag ansvar for jeres beslutning, hvis I ikke begge kan være en del af konfirmationsdagen – og meld det ud i god tid til jeres barn. Forsøg at rumme barnets eventuelle skuffelse og sorg over, at det ikke er muligt for både mor og far at være forsamlet i forbindelse med konfirmationen.
 • Afstem gaveniveau og køb eventuelt en gave sammen

Hør, hvordan to familier håndterer højtiderne

 

Skilsmisseguiden