Hjælp barnet med at få hverdagen til at hænge sammen
Børn i delte familier har brug for, at deres forældre ved, hvad barnet oplever hos den anden forælder og hjælper med at skabe sammenhæng og holde styr på hverdagen, ting der skal huskes osv. Det betyder meget for børn, at forældrene kender til og viser interesse for, hvad barnet laver med den anden forælder.
Børn har brug for sammenhæng
Børn har brug for, at deres forældre taler med dem om det, de oplever i det andet hjem, og at deres forældre deler information om både begivenheder og hverdagslivet generelt. På den måde kan I bedre forstå, hvis jeres barn reagerer på en fest, hvor barnet har fået lov til at være længe oppe, på et lidt for pakket program eller på noget, der kan have gjort barnet forskrækket eller bange. Derfor er det vigtigt at samarbejde og informere hinanden løbende om barnets liv og oplevelser.
Særligt yngre børn har brug for den genkendelighed, der ligger i hverdagens rutiner, putteritualer og yndlingsbamsen. Derfor er det vigtigt, at I kommunikerer om det. Læs mere om den gode kommunikation her.
Skilsmissebørn skal huske mere end andre børn
Mange skilsmissebørn oplever, at det er belastende, at de skal huske mere end børn, som ikke har skilte forældre.
Børnene skal holde styr på, hvilke dage de skal være hos den ene eller den anden forælder, de skal huske at få deres ting med fra sted til sted – og nogle børn skal også huske at bringe besked fra den ene forælder til den anden om fx legeaftaler, fødselsdage og skolebiblioteksbøger.
Alt dette kan være en langt større stressfaktor for barnet, end mange forældre forestiller sig.
Derfor er det en god idé, at du og din ekspartner finder nogle systemer, der gør, at det ikke er barnets ansvar at huske at give besked om fødselsdage eller legeaftaler. I kan for eksempel gøre det til en vane at lave en ugentlig telefonopringning, sende billeder af barnets oplevelser, eller sætte jer sammen på skiftedagen og tale om det, der er sket, og det, der skal huskes.
Børns Vilkårs anbefalinger til barnets hverdag
Børn i delte familier har brug for, at deres forældre ved, hvad barnet oplever hos den anden forælder og hjælper med at skabe sammenhæng og holde styr på hverdagen. Få gode råd her.
Hjælp barnet med at få hverdagen til at hænge sammen
Der er mange praktiske ting forbundet med at flytte frem og tilbage mellem to hjem. Meget skal huskes. Du kan fx hjælpe ved at være chauffør for barnet, lave pakkeliste og ved at hjælpe med at pakke barnets taske.
Klæd hinanden på med viden
Klæd hinanden på med viden om, hvad der er sket i den tid, I ikke har været sammen med barnet. I skal begge følge med i, hvad der foregår i den tid, I ikke er sammen med barnet.
Find en måde at kommunikere på
Find en måde at kommunikere på, så I begge ved, hvordan barnet har det, hvilke rammer og regler I kan være enige om, og hvordan vigtige begivenheder i barnets liv skal foregå. Det er trygt for børn at vide, at deres forældre kan tale sammen og træffe fælles beslutninger. Vis barnet, at man gerne må fortælle om oplevelser i det andet hjem – både de positive og de negative. Vis interesse, anerkend barnets oplevelser og undgå at sige noget dårligt om den anden forælder.
Vis barnet, at du sagtens kan klare dig alene
Vis barnet, at du sagtens kan klare dig alene, når barnet er hos den anden forælder. Mange børn bekymrer sig om deres forældre, når de ikke er sammen med dem. Du kan hjælpe dit barn ved at fortælle, at du har det godt og laver nogle ting, du holder af, når barnet er hos den anden forælder.
Husk at være fleksibel
Vær parat til at ændre på samværsordningen, hvis barnet fx skal noget i den andens familie, eller hvis barnet har brug for at se den anden forælder en ekstra dag i en uge. Det behøver ikke at være en glidebane, at man løbende imødekommer barnets ønsker. Barnets behov ændrer sig også i takt med, at barnet bliver ældre.
Bliv ved med at være opmærksom på, om dit barn trives
Barnet kan være påvirket af skilsmissen mange år efter, at I er gået fra hinanden, og nogle børn reagerer desuden “langsomt” og vil først efter noget tid vise tegn på, at det ikke har det godt.
Livet i en delt familie
Bedsteforældre
Når børn rammes af skilsmisse, kan bedsteforældre blive ekstra betydningsfulde. Få råd til, hvordan du som bedsteforælder bedst støtter børnene i skilsmissen.
Konfirmation og mærkedage
Èn jul eller flere? Skal alle samles til konfirmationen? Mærkedage og højtider kan være svære for børn i delte familier. Få viden om, hvad I skal tage højde for her.
Ferier
Ferier er en tid til nærvær, men også en tid, hvor børn kan komme til at savne og bekymre sig. Læs om, hvad I skal tage hensyn til, når I skal planlægge samvær i ferien.
De nye familier
Der er meget at forholde sig til og tage højde for, når en eller begge forældre får en ny kæreste. Læs mere om, hvordan og hvornår børnene skal involveres i nye forhold.
Skiftedage
Skiftedage er noget, mange børn oplever som svære og ind imellem helt uoverskuelige. Men selvom dit barn har to hjem, kan skiftedagen godt blive tryg og overskuelig.
Ønsker du personlig rådgivning?
Skilsmissebrevkassen
Har du et spørgsmål om skilsmisse? Skriv til vores rådgivere i SkilsmisseBrevkassen.
Brevkassen er anonym, og du kan spørge om alt i forhold til, hvordan du støtter børn i skilsmissen.
Vi forsøger at svare på så mange spørgsmål som muligt.
ForældreTelefonen
ForældreTelefonen hos Børns Vilkår tilbyder gratis anonym børnefaglig rådgivning til både forældre, bonusforældre, bedsteforældre, naboer m.v.
Ring anonymt på tlf. 35 55 55 57