Hjælp barnet med at få hverdagen til at hænge sammen

Mange skilsmissebørn oplever, at det er belastende, at de skal huske mere end andre børn, som ikke lever i en skilsmisse.

Børnene skal holde styr på, hvilke dage de skal være hos den ene eller den anden forælder, de skal huske at få deres ting med fra sted til sted – og mest belastende af alt, skal de ofte huske at bringe besked fra den ene forælder til den anden om eksempelvis legeaftaler, fødselsdage og skolebiblioteksbøger.

Alt dette kan være en langt større stressfaktor for barnet end mange forældre forestiller sig. Du er som forælder derfor nødt til at påtage dig et udvidet ansvar og hjælpe barnet i stedet for at bebrejde.

Du er især nødt til at finde systemer sammen med den anden forælder, der gør, at det ikke er barnets ansvar at huske at give besked om fødselsdage eller legeaftaler, men at I for eksempel gør det til en vane at skrive en overleveringsmail eller på anden måde udveksle information.

Det er jeres ansvar, at barnet får en god hverdag efter skilsmissen.

Bliv medlem af Børns Vilkår i dag
Det er altså svært med alt det, man skal huske, når man er skilsmissebarn. Min lærer har sagt, at det er en dårlig undskyldning – men det er altså svært, synes jeg.

Hør tre skilsmissebørn og to forældrepar fortælle om hverdagen

Børns Vilkårs anbefalinger i forhold til barnets hverdag:

 

  • Hjælp barnet med at få hverdagen til at hænge sammen. Der er mange praktiske ting forbundet med at flytte frem og tilbage mellem to hjem for et barn. Meget skal huskes. Det kan eksempelvis være ved at være chauffør for barnet, ved at hjælpe med at pakke, og ved at ændre på dine rutiner, så de passer bedre med barnets
  • I skal begge følge med i, hvad der foregår i den tid, I ikke er sammen med barnet. Så er det langt lettere for jer som forældre at skabe en glidende overgang for barnet mellem de to hjem
  • Oprethold en fortsat dialog imellem jer. Hvis kommunikationen er svær, så hold fokus på barnet
  • Vis barnet, at han eller hun gerne må fortælle om oplevelser i det andet hjem – også de positive
  • Vis barnet, at du sagtens kan klare dig alene, når barnet er hos den anden forælder
  • Bliv ved med at være opmærksom på, om dit barn trives. Barnet kan være påvirket af skilsmissen mange år efter, at I er gået fra hinanden, og nogle børn reagerer desuden “langsomt” og vil først efter noget tid vise tegn på, at det ikke har det godt
  • Husk at være fleksible. Og vær parat til at ændre på samværsordningen, hvis barnet skal noget eksempelvis i den andens familie.

Skilsmisseguiden