Der er ingen “regler” for, hvordan børn reagerer, når en forælder – eller begge – får en ny kæreste efter skilsmissen. Nogle børn går hurtigt og positivt ind i den ny relation og giver måske udtryk for, at det er dejligt, at far eller mor er glade. Nogle sørger eller bliver vrede på de nye bonusforældre.
For nogle børn bliver det nye parforhold det endelige bevis på, at skilsmissen er en realitet – og derfor en hård erkendelse for barnet. Børn kan også sørge og være vrede, fordi de er loyale over for den anden forælder, som måske ikke har en ny kæreste, eller fordi de selv føler sig tilsidesat eller frygter at miste kærlighed.
Hvordan forholdet til forælderens nye kæreste bliver afhænger i høj grad af måden, det tackles på. Nogle voksne ønsker meget hurtigt at ”være familie” i det nye parforhold: At være sammen som far, mor og barn, hvor alle hele tiden er sammen, og hvor begge voksne kan opdrage og tage sig af barnet. Men det kan være meget svært for barnet.
Særligt for et ældre barn kan det være svært at acceptere, at en ny voksen, som de ikke selv har valgt, pludselig skal begynde at stille krav og irettesætte dem i deres eget hjem. Det kræver, at der er en nær og tryg relation mellem barn og bonusforældre. Og selv da er det ikke alle børn, der vil acceptere det.
Barnet har ikke valgt den ny familie og har ofte ikke noget ønske om altid at være sammen med forælderens nye kæreste. Mange børn vil gerne have deres forælder for sig selv en gang imellem. Og flere børn fortæller om, at de ikke bryder sig om, at den ny bonusforælder indfører sine regler og normer i hjemmet. Det kan fx være, at de beder børnene om at spise op, selvom det ikke plejer at være en regel. Det er oftest langt bedre, at det er forældrene, der stiller krav, og at bonusforælderen koncentrerer sig om at lære barnet at kende for med tiden at kunne blive en god ven.
Det kan være svært for mange børn at træde ind i en sammenbragt familie. Det medfører ofte store skift i roller, rutiner og relationer. Og det medfører tab for barnet, som ofte mister tid og opmærksomhed fra en forælder. For mange børn er det faktisk mere stressfyldt at tilpasse sig en ny sammenbragt familie end selve skilsmissen. Første skridt i at støtte sine børn i denne situation, handler om at forstå de følelser, børnene bliver ramt af: Hvad der er en gevinst for én selv, kan være et tab for børnene.
Som forælder er det vigtigt, at du giver barnet lov til at have sine følelser, også de negative, selv om du gerne må sætte grænser og for eksempel kræve, at barnet taler pænt til og om din nye kæreste. Du kan hjælpe barnet ved at formulere, at du forstår, at det kan være en vanskelig situation. Det er også vigtigt, at du sørger for at tilbringe tid alene sammen med barnet, og at du bevarer nogle af de gode traditioner, I havde, før den nye kæreste kom ind i billedet.
Hvis I flytter sammen, skal jeres barn gerne have sit eget sted i boligen, så han eller hun føler sig velkommen og ikke trængt ud af en ny kæreste og eventuelle nye søskende. Har du ikke et værelse til barnet, skal barnet som minimum have sit eget sovested med en hylde eller et skab til private ejendele og legetøj.
Der er meget at forholde sig til og tage højde for, når en eller begge forældre får en ny kæreste, og der måske også følger søskende med. Læs vores anbefalinger her.
Mange bonusforældre får et tæt, kærligt og livslangt forhold til deres bonusbarn.
Men det kan være svært at være bonusforælder i en familie. Det kræver meget af de voksne i familien at få det til at fungere. Ikke desto mindre er chancerne for, at børnene får en god relation til bonusforælderen større, hvis I indstiller jer på, at det kan tage mange års arbejde at nå til et sted, hvor den nye kæreste fx også kan rette på børnene. Anerkend og respektér, at barnet har særligt behov for alenetid med sin forælder.
Når en ny familie dannes, kommer der også tit nye søskende ind i billedet. Børnene skal altså ikke bare vænne sig til, at far eller mor lever sammen med en anden voksen, de skal også finde ud af, hvordan de fungerer sammen med nye søskende. Og det kan være lidt af en opgave.
Har du et spørgsmål om skilsmisse? Skriv til vores rådgivere i SkilsmisseBrevkassen.
Brevkassen er anonym, og du kan spørge om alt i forhold til, hvordan du støtter børn i skilsmissen.
Vi forsøger at svare på så mange spørgsmål som muligt.
ForældreTelefonen hos Børns Vilkår tilbyder gratis anonym børnefaglig rådgivning til både forældre, bonusforældre, bedsteforældre, naboer m.v.
Ring anonymt på tlf. 35 55 55 57