Tal med dit barn om skolefravær. Den gode samtale

Den gode samtale

Den gode samtale

Tal med dit barn, hvis det er svært at komme i skole

Fra vores interviews med børn og unge med skolefravær ved vi, at børn gerne vil inddrages i løsningen af et skolefraværsproblem. Børn har gode bud på, hvad der er svært for dem i skolen og også ideer til, hvordan de kan komme tilbage.

Hvis dit barn har svært ved at komme i skole, er det vigtigt, at du snakker med ham eller hende om det. Her på siden kan du finde gode råd til, hvordan du spørger ind til dit barns oplevelse og har en god samtale med dit barn om fravær.

Se en psykolog fortælle om skolefravær.

Psykolog Helle Lund fortæller om hvordan du får en god snak med dit barn.

Du skal ændre dit cookiesamtykke, for at se dette indhold.

Stil konkrete spørgsmål

Støt dit barn ved at spørge til, hvordan barnet oplever sin skolegang og vær gerne meget konkret: Hvad kan du godt lide i skolen, hvilke fag kan du lide, hvilke timer er bedst og hvilke frikvarterer? Hvem kan du være sammen med i frikvartererne, og hvad kan du lide at lave sammen med dem?

Tal med dit barn om det svære

Men tal også om, hvad der er svært: Hvilke følelser og tanker opstår i skolen, når det bliver svært, og hvad gør du så? Og så kan det også være vigtigt at tale med barnet om, hvordan det plejer at klare noget, der bliver svært. Hvad kan det selv gøre, hvad kan lærerne gøre, hvad kan I som forældre hjælpe med?

Led efter barnets gode grund

Mange børn har svært ved at selv at forklare årsagerne eller sætte præcise ord på problemet. Her er det vigtigt at spørge helt konkret ind og tale med barnet, sådan så I sammen kan få en fornemmelse af, hvad problemet handler om, og hvor der kunne findes mulige løsninger.

Vi skal som voksne, forældre og fagpersoner altid være nysgerrige på barnets fortællinger, og vide at der altid er gode grunde til, at børn for tiden ikke går i skole.

Tal om noget svært på et godt tidspunkt

Find et godt tidspunkt at tale med dit barn - f.eks. ikke lige inden sengetid, fordi I begge kan være for trætte, og det kan være svært at falde i søvn bagefter. Men måske i “fredstid”, dvs. ikke lige midt i at der er en konflikt om, at barnet ikke tager i skole. Denne slags samtaler med barnet foregår bedst, når I begge er rolige og kan tænke jer bedre om.

“Jeg glæder mig til at se mine venner”

I vores børnepanelsundersøgelse blandt 1500 børn i 5. og 8. klasse spørger vi børnene, hvad der kan få dem til at gå i skole, selvom de ikke har lyst. Den mest hyppige grund er ”jeg glæder mig til at se mine venner”. Derudover fylder det at tale med andre om, hvordan barnet har det også noget. Undersøgelsen viser, at børn tillægger det betydning at tale med forældre, lærere eller andre voksne omkring dem.

Gode råd til snakken med dit barn

  • Led efter barnets gode grund til, at det er svært at komme i skole
  • Stil konkrete spørgsmål
  • Find et godt tidspunkt at tale sammen på

5 børns fortællinger om skolefravær

Mød fem børn og unge der deler deres fortælling om et liv med skolefravær. Fortællingerne er baseret på kvalitative interviews, der er gennemført i perioden oktober 2019 – februar 2020.

Tegn på skolefravær

Skolefravær er typisk noget, der udvikler sig over tid. Læs om, hvad du kan være opmærksom på af tidlige tegn som fx, at barnet ikke har lyst til at komme i skole eller har fysiske tegn som hovedpine.

Hvor finder du hjælp?

Læs om, hvem der kan hjælpe dig, hvis dit barn har fravær i skolen. Det er fx klassens team, skolens ledelse, skolens ressourcepersoner, PPR og kommunen.  

Hvad siger loven?

Lovgivningen skelner mellem lovligt og ulovligt fravær. Læs mere om, hvad reglerne siger.

Hvad er skolefravær?

Er du bekymret for dit barn? Når et barn ikke kommer i skole, kan det have mange årsager, og det kan være barnets løsning på et problem. 

Dyk mere ned i emnet skolefravær
Dyk mere ned i emnet skolefravær
Podcast

Podcast med forældrefortællinger om skolefravær

Lyt til fire afsnit med forældres oplevelser med deres børns skolefravær. I femte afsnit fortæller en psykolog om, hvad man kan gøre, hvis man er bekymret for sit barn. 

Børn og unges fortællinger

Læs fem børn og unges fortællinger om livet med skolefravær. 

Rapport om skolefravær

Læs Børns Vilkårs rapport om skolefravær med perspektiver fra forældre og børn.

ForældreTelefonen

ForældreTelefonen er rådgivning til alle forældre og pårørende, der har spørgsmål, som omhandler børn.

Oplever du, at dit barn ikke trives i skolen eller er du bekymret for dit barns skolefravær?

Så kontakt ForældreTelefonen og få gratis, børnefaglig rådgivning.

Få nyt om Børns Vilkår

Nyhedsbrevet er til dig, som gerne vil vide mere om, hvordan vi sammen kan gøre det bedre for børn og unge i Danmark. Her får du fx gode råd til at forebygge mobning og svigt, gøre skilsmissen lettere og lære dine børn at navigere i en digital verden.

  • Børns Vilkår passer godt på dine personoplysninger, og vi behandler dine personoplysninger i overensstemmelse med den gældende databeskyttelsesforordning og databeskyttelseslov. Du kan læse mere om vores databehandling og dine rettigheder i vores privatlivspolitik
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.