Vær opmærksom på de tidlige tegn på skolefravær

Tegn du kan være opmærksom på

Tegn du kan være opmærksom på

Tegn på begyndende skolefravær

Skolefravær kan få store konsekvenser for et barn. Men der bliver desværre ofte grebet meget sent ind. Derfor skriver vi her lidt om de tidlige tegn på mistrivsel hos dit barn, du som forælder kan være opmærksom på.

Skolefravær udvikler sig over tid

Skolefravær er et barns reaktion på, at noget i livet er svært. Men inden barnet begynder at blive væk fra skole, vil der ofte være gået en periode med mistrivsel, hvor barnet ikke har haft det godt. Fra vores interviews med børn og unge og deres forældre ved vi, at skolefravær typisk ikke opstår fra den ene dag til den anden. Det er noget, der udvikler sig over tid.

Se en psykolog fortælle om skolefravær.

Psykolog Helle Lund fortæller om, hvilke tegn du som forælder kan være opmærksom på.

Du skal ændre dit cookiesamtykke, for at se dette indhold.

Fysiske tegn

Vi har talt med en række børn og unge om deres høje skolefravær. Børnene fortæller, at de i starten havde fysiske symptomer som f.eks. hovedpine, ondt i maven og at sove dårligt.

Nogle af børnene fik også kvalme og var bange for at komme til at kaste op i skolen. For nogen var det især slemt lige efter weekender og ferie og ofte forsvandt det fysiske ubehag, hvis barnet fik lov til at blive hjemme.

Det er vigtigt at lytte, hvis et barn fortæller, at det ikke har lyst til at gå i skole, forsøger at undgå skolen eller får nogle af de fysiske symptomer på mistrivsel. Det er også en god ide at gå til lægen for at afdække, om symptomerne handler om fysisk sygdom.

 • Hovedpine
 • Ondt i maven
 • Svimmelhed
 • Kvalme
 • Søvnproblemer
 • mv.
Altså, jeg kan bare huske, at det var sådan der i weekenden, søndag aften, kan jeg bare huske. Det var bare frygteligt, at der begyndte jeg med at blive mega nervøs. Og så kan jeg huske, at jeg egentlig mandag morgen ofte stod op, og jeg gjorde mig helt klar, og jeg tog min cykelhjelm på, og jeg gik ned foran døren, men jeg kunne bare ikke komme ud. 15-årig pige til BørneTelefonen

Har dit barn ikke lyst til at komme i skole?

Skolefravær udvikler sig gradvist. Det starter ofte med, at barnet givet udtryk for fysisk ubehag, og protesterer imod at gå i skole, men stadig kommer af sted. Næste skridt kan være, at barnet udebliver fra enkelte timer eller enkelte dage, indtil der opstår et længerevarende fravær, eller barnet helt holder op med at komme i skole.

Manglende lyst til at gå i skole kan være et af de første tegn på et begyndende skolefravær, og det er desværre temmelig udbredt. Hvert tredje barn i vores børnepanelundersøgelse, hvor vi har spurgt flere end 1500 børn i 5. og 8. klasse, fortæller, at de for tiden ikke har lyst til at gå i skole.

Børnene taler blandt andet om, at de føler sig trætte, keder sig, synes skoledagene er lange, har svært ved at følge med fagligt, har det svært med en lærer eller oplever at de ikke har nogen venner. Så disse områder kan også være vigtige som forælder at tale med sine børn om.

Tal med skolen
Men det handler også om at få talt med skolen om dit barns mistrivsel så tidligt som muligt, så lærerne får kendskab til det, barnet tumler med. Lærerne kan nogle gange have et helt andet billede af, hvordan barnet fungerer i skolen, fordi barnet f.eks. holder sammen på sig selv i skolen, men giver lidt mere slip derhjemme. Så det er vigtigt, at de voksne omkring barnet får talt med hinanden og med barnet.

De tegn, du skal holde øje med, er:

 • Barnet har ikke lyst til at komme i skole
 • Barnet får fysiske symptomer som f.eks. hovedpine eller kvalme – symptomerne forsvinder, når barnet får lov til at blive hjemme, i weekender og i ferier.
 • Barnet bliver væk fra enkelte timer eller skoledage

Det kan udvikle sig, så det er vigtigt at sætte tidligt ind – tal med lærerne og tal med barnet

Tal med dit barn

Har dit barn svært ved at komme i skole? Her kan du få gode råd til, hvordan du spørger ind til dit barns oplevelse og har en god samtale om fravær.

Hvor finder du hjælp?

Læs om, hvem der kan hjælpe dig, hvis dit barn har fravær i skolen. Det er fx klassens team, skolens ledelse, skolens ressourcepersoner, PPR og kommunen.  

Hvad siger loven?

Lovgivningen skelner mellem lovligt og ulovligt fravær. Læs mere om, hvad reglerne siger.

Hvad er skolefravær?

Er du bekymret for dit barn? Når et barn ikke kommer i skole, kan det have mange årsager, og det kan være barnets løsning på et problem. 

Dyk mere ned i emnet skolefravær
Dyk mere ned i emnet skolefravær
Podcast

Podcast med forældrefortællinger om skolefravær

Lyt til fire afsnit med forældres oplevelser med deres børns skolefravær. I femte afsnit fortæller en psykolog om, hvad man kan gøre, hvis man er bekymret for sit barn. 

Børn og unges fortællinger

Læs fem børn og unges fortællinger om livet med skolefravær. 

Rapport om skolefravær

Læs Børns Vilkårs rapport om skolefravær med perspektiver fra forældre og børn.

Vi rådgiver børn, unge og voksne

Hver dag, døgnet rundt, hele året sidder vores rådgivere klar til at lytte til og rådgive børn, unge, forældre og fagpersoner i Danmark.

BørneTelefonen

Børnenes linje til rådgivning, trøst eller bare en voksen, der lytter

HØRT

Online rådgivning til dig, som er ung, og har brug for nogen, der vil lytte

Forældre­Telefonen

Rådgivning om børn til forældre, bedsteforældre og pårørende

Bisidning

Få en gratis bisidder og skab tryghed ved børnesamtalen

Få nyt om Børns Vilkår

Nyhedsbrevet er til dig, som gerne vil vide mere om, hvordan vi sammen kan gøre det bedre for børn og unge i Danmark. Her får du fx gode råd til at forebygge mobning og svigt, gøre skilsmissen lettere og lære dine børn at navigere i en digital verden.

 • Børns Vilkår passer godt på dine personoplysninger, og vi behandler dine personoplysninger i overensstemmelse med den gældende databeskyttelsesforordning og databeskyttelseslov. Du kan læse mere om vores databehandling og dine rettigheder i vores privatlivspolitik
 • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.