Tegn på begyndende skolefravær

Skolefravær kan få store konsekvenser for et barn. Men der bliver desværre ofte grebet meget sent ind. Derfor skriver vi her lidt om de tidlige tegn på mistrivsel hos dit barn, du som forælder kan være opmærksom på.

Skolefravær udvikler sig over tid

Skolefravær er et barns reaktion på, at noget i livet er svært. Men inden barnet begynder at blive væk fra skole, vil der ofte være gået en periode med mistrivsel, hvor barnet ikke har haft det godt. Fra vores interviews med børn og unge og deres forældre ved vi, at skolefravær typisk ikke opstår fra den ene dag til den anden. Det er noget, der udvikler sig over tid.

Tegn på skolefravær

Et sammensat problem

Tal med dit barn

Fysiske tegn

Vi har talt med en række børn og unge om deres høje skolefravær. Børnene fortæller, at de i starten havde fysiske symptomer som f.eks. hovedpine, ondt i maven og at sove dårligt.

Nogle af børnene fik også kvalme og var bange for at komme til at kaste op i skolen. For nogen var det især slemt lige efter weekender og ferie og ofte forsvandt det fysiske ubehag, hvis barnet fik lov til at blive hjemme.

Det er vigtigt at lytte, hvis et barn fortæller, at det ikke har lyst til at gå i skole, forsøger at undgå skolen eller får nogle af de fysiske symptomer på mistrivsel. Det er også en god ide at gå til lægen for at afdække, om symptomerne handler om fysisk sygdom.

Fysiske tegn kan være:

 • Hovedpine
 • Ondt i maven
 • Svimmelhed
 • Kvalme
 • Søvnproblemer
 • mv.
Altså, jeg kan bare huske, at det var sådan der i weekenden, søndag aften, kan jeg bare huske. Det var bare frygteligt, at der begyndte jeg med at blive mega nervøs. Og så kan jeg huske, at jeg egentlig mandag morgen ofte stod op, og jeg gjorde mig helt klar, og jeg tog min cykelhjelm på, og jeg gik ned foran døren, men jeg kunne bare ikke komme ud. Pige, 15 år

Har dit barn ikke lyst til at komme i skole?

Skolefravær udvikler sig gradvist. Det starter ofte med, at barnet givet udtryk for fysisk ubehag, og protesterer imod at gå i skole, men stadig kommer af sted. Næste skridt kan være, at barnet udebliver fra enkelte timer eller enkelte dage, indtil der opstår et længerevarende fravær, eller barnet helt holder op med at komme i skole.

Manglende lyst til at gå i skole kan være et af de første tegn på et begyndende skolefravær, og det er desværre temmelig udbredt. Hvert tredje barn i vores børnepanelundersøgelse, hvor vi har spurgt flere end 1500 børn i 5. og 8. klasse, fortæller, at de for tiden ikke har lyst til at gå i skole.

Børnene taler blandt andet om, at de føler sig trætte, keder sig, synes skoledagene er lange, har svært ved at følge med fagligt, har det svært med en lærer eller oplever at de ikke har nogen venner. Så disse områder kan også være vigtige som forælder at tale med sine børn om.

Tal med skolen
Men det handler også om at få talt med skolen om dit barns mistrivsel så tidligt som muligt, så lærerne får kendskab til det, barnet tumler med. Lærerne kan nogle gange have et helt andet billede af, hvordan barnet fungerer i skolen, fordi barnet f.eks. holder sammen på sig selv i skolen, men giver lidt mere slip derhjemme. Så det er vigtigt, at de voksne omkring barnet får talt med hinanden og med barnet.

De tegn, du skal holde øje med, er:

 • Barnet har ikke lyst til at komme i skole
 • Barnet får fysiske symptomer som f.eks. hovedpine eller kvalme – symptomerne forsvinder, når barnet får lov til at blive hjemme, i weekender og i ferier.
 • Barnet bliver væk fra enkelte timer eller skoledage

Det kan udvikle sig, så det er vigtigt at sætte tidligt ind – tal med lærerne og tal med barnet

Mere om skolefravær

Få nyt om Børns Vilkår

Nyhedsbrevet er til dig, som gerne vil vide mere om, hvordan vi sammen kan gøre det bedre for børn og unge i Danmark. Her får du fx gode råd til at forebygge mobning og svigt, gøre skilsmissen lettere og lære dine børn at navigere i en digital verden.

 • Børns Vilkår passer godt på dine personoplysninger, og vi behandler dine personoplysninger i overensstemmelse med den gældende databeskyttelsesforordning og databeskyttelseslov. Du kan læse mere om vores databehandling og dine rettigheder i vores privatlivspolitik
 • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.