Digitalt Liv
Børn er online. Det er er de, fra de er ganske små. Selvvalgt og fordi omgivelserne kræver det af dem. Børns onlineliv åbner mange muligheder for leg, spil, eksperimenter og fællesskab, og overgangene mellem livet online og offline er flydende for børn.
Som forældre kan vi have en automatreaktion, som tager udgangspunkt i alt det, der er negativt, ubehageligt eller sågar farligt ved at være online. Måske forfalder man til formaninger og glemmer den nysgerrighed og forståelse, man møder andre dele af sine børns liv med.
Derfor er det vigtigt at prøve at forstå både alt det, der er sjovt og spændende i børns onlineliv, og det der kan udfordre og være svært.
Her på siden møder du børnenes oplevelser af livet online, viden om hvad du skal være opmærksom på som forælder og konkrete redskaber til at hjælpe dit barn med at være tryg online.
Genvej – til dit barns digitale liv
Find flere gode råd til dit barns digitale liv på genvej.org.
Børns Vilkår er en del af samarbejdet omkring Genvej, hvor du kan finde inspiration, øvelser, konkrete råd og viden om en lang række emner og problematikker, som børn og unge kan støde på online.
Læs mereFakta om digitale svigt
- Børn og unge, der udsættes for digital mobning har dobbelt så stor risiko for selvskade og selvmordsforsøg
- Hver fjerde i alderen 13 – 17 år har oplevet rygtespredning på nettet om deres seksuelle adfærd
- Kun hvert andet skolebarn oplever, at deres forældre interesserer sig for deres liv på nettet
- I Umbrella-sagen er mere end 1100 unge sigtet for distribution af krænkende billedmateriale
“Unfair” handler om deling af billeder blandt børn og unge. I filmen udspiller sig et kærligheds- og jalousidrama mellem de 3 karakterer, som ender med videredeling af et privat nøgenbillede uden samtykke, som får alvorlige konsekvenser, hvor både kærligheden og venskaber sættes på prøve.
Filmen, som er instrueret af Signe Søby Bech, er målrettet unge i folkeskolens ældste klasser og på ungdomsuddannelserne.
Børns Vilkår har lavet en undersøgelse med 1090 besvarelser på BørneTelefonen.dk. Her svarer 8 ud af 10 ‘ja’ til, at deres forældre deler billeder af dem uden at spørge om lov. Mange børn ønsker sig, at deres forældre spørger om lov først. Sammen med TDC har vi skabt kampagnefilmen “Kunsten at dele”, hvis formål er at få flere forældre til at tænke sig om en ekstra gang og gå i dialog med deres børn, inden de lægger billeder op af dem på sociale medier.