Gode råd om anonyme spørgeapps til børn

Børn og unge bruger apps som F3, Ask.fm, Sarahah og Formspring til anonymt at mobbe hinanden.

Her på siden finder du gode råd til, hvordan du taler med børn om disse apps.

Digitalt liv

Har du brug for flere gode råd eller inspiration til at forstå børn og unges digitale liv?

Anonyme spørgeapps

Mængden af sociale apps målrettet børn og unge er stor og under konstant udvikling.

Seneste skud på stammen af sociale ’spørgeapps’ hedder F3 og har efterhånden spredt sig til flere børn og unge i Danmark.

Anonyme spørgeapps som F3, Sarahah, Ask.fm og Formspring er sociale medier, som er bygget op om, at man anonymt kan stille og svare på spørgsmål. Både alle profiler og alt indhold er offentligt, hvorfor spørgsmål og svar kan ses af alle.

Anonymiteten bruges på denne måde som et skjul til at skrive grænseoverskridende beskeder i en hård tone. Mange børn og unge har oplevet mobning og trusler på de anonyme spørgeapps, og er blevet skræmte og kede af det. Anonyme spørgeapps er ikke godt legetøj, og vi anbefaler derfor skoler og forældre til stå sammen om at tage snakken med børnene om det.

Tre piger står i en gård og kigger ned i en telefon

Gode råd til forældre og fagpersoner

Vi har samlet nogle gode råd til, hvordan forældre og fagpersoner i et samarbejde kan forebygge mobning på anonyme spørgeapps og sikre tryghed og trivsel i klassen.

Anonyme apps er IKKE sjovt legetøj – hjælp børnene med at stoppe denne form for ”leg” med anonyme apps.

Det er ikke rart at være det eneste barn, der ikke må være med i ”legen”. Snak sammen i forældregruppen og bliv enige om, at børnene ikke skal lege på de apps, så I samlet hjælper børnene, og ingen børn føler sig udenfor.

Skolen skal sende et tydeligt signal om, at det ikke er noget børnene skal lege med i skolen – det vil gøre det nemmere for forældrene at blive enige om at slette anonyme spørgeapps som F3, What og Ask.fm. Tag det evt. op på et forældremøde, og skab dialog og enighed mellem forældre og lærere, om at denne ”leg” ikke bliver kulturen i klassen.

Tag snakken både i hjemmet og i skolen om, at man kan blive utryg og ked af det, hvis man modtager grimme anonyme beskeder, og at det er ulovligt at skrive krænkende og truende ting til hinanden.

Hjælp børnene til at blive ansvarlige brugere, så de kan sige fra og fortælle det til en voksen, hvis de oplever, at de selv eller andre bliver udsat for digital mobning.

Fortælling fra BørneTelefonen

2 piger skriver til BørneTelefonen:

”… vores ven siger at hun gerne vil begå selvmord og at hun ikke har noget glæde i hendes liv, vi har prøvet at snakke med hende, hun har også snakket med hendes mor om det, men hun sagde ikke rigtig noget til det. vi ved virkelig ikke hvad vi skal gøre og vi overvejer at sige det til en voksen, det ændrer ikke kun vores liv, men også hendes. vi er virkelig bange. tidligere idag sendte hun os billeder med triste emoji’s og vi spurgte hende om hvad der var galt, hun har ikke svaret os i 5 timer nu og vi er virkelig bange for om hun har lavet noget dumt. hun plejer altid at svare os hurtigt. hun bliver ved med at lave det som hedder f3, det er noget hvor anonyme spørgsmål/beskeder kommer og så skal hun svare på dem, hun bliver ved med at blive mobbet derinde, det er ikke særlig sjovt at miste ens bedste veninde.
vær så sød at hjælpe os, vi ved ikke hvad vi skal gøre.”